IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Скандалът се разраства – вредните емисии са тествани и на хора

Освен от Volkswagen изпитанията са били финансирани от Daimler и BMW

Скандалът се разраства – вредните емисии са тествани и на хора

Скандалът с използването на маймуни за тестове на вредните емисии на дизелови двигатели, който избухна в Германия се разраства. Според вестниците Süddeutsche Zeitung и Stuttgarter Zeitung, в изпитанията са участвали и напълно здрави хора, които са били подложени с тяхно съгласие на въздействието на азотен диоксид – едно от вредните вещества, отделяни от дизеловите мотори.

Скандалът се разраства – вредните емисии са тествани и на хора

Програмата е била финансирана от трите най-големи автомобилни производителя в страната - концерните Volkswagen, Daimler и BMW Group. Първият от тях вече се извини, след като медиите в САЩ разкриха, че е използвал маймуни за тестове в специална лаборатория в Албакърки.

Тестовете с хора са били провеждани от Европейската изследователска организация за защита на околната среда и здравето в транспортни сектор (EUGT). Именно тя е лобирала за интересите на немски производители пред европейски власти, твърдят двете издания, които разполагат с отчета на EUGT за периода 2012-2015 г.

Според тях, 25 човека в продължение на няколко часа са вдишвали различни концентрации на отровния азотен диоксин NO₂, като това е станало в лаборатория на Университетската клиника в град Аахен. Шефът на EUGT – Томас Краун, призна за тестовете, но уточни, че резултатите от тях не могат да бъдат отнесени към цялото население, тъй като азотният диоксид е само едно от вредните вещества, отделяни от дизелови двигатели.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #13
    47 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    и какво , като са го тествали в/у хора ?нали е било доброволно, нали са им плащали ?те и всякакви лекарства и химикали НЕПРЕКЪСНАТО се тества в/у хора доброволци !и какво ?абе ейвземете свършете някаква полезна работа вместо да се връзвате на всяка простотия, която ви се пробутва !при японците обаче използват за тази работа затворници и то не съвсем добровлно!!!!! - това знаете ли го ?
  • #12
    11 rate up comment 31 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Много им липсват газовите камери на нацитата :-)
  • #11
    41 rate up comment 6 rate down comment
    до дошовака утрепан ( преди 6 години )
    аидеееееее поредни прочел само корицата на историята !идеологията на фашизма се е проповядвала в Италиягерманците са били с Националсоциалистическа германска работническа !знаеш ли какво значи фашо и от там фашизъм ?нищо не знаеш !!!!!знаеш само да пробутваш простотиите си !
  • #10
    36 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    да те закрият *** бе дошовак утрепан !
  • #9
    7 rate up comment 28 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    Обаче, като го написах вчера под статията за маймуните, почти 1:1 с това заглавие и беше изтрито :D
  • #8
    9 rate up comment 34 rate down comment
    Закривай ( преди 6 години )
    Анонимния, който су обръщакъм Горан и му казва, че е много пр0зд, явно се гледа в огледалото и сам си приказва на себе си. Пр0зд си оли и то много. Къде е възникнала дадена идеология няма значение. Важното е къде и от кой се прилага най-добре. По твоята логика, която е изключителна тАпа, какъвто си и ти *** германците трябва да са комунисти. Нали така? Предполагам знаеш кой е измислил комунизма и социализма. Ама, като си толкова пр0зд може и да не знаеш. Едни двама брадати чичковци са.
  • #7
    14 rate up comment 35 rate down comment
    Закривай ( преди 6 години )
    Отдавна съм го казвал и пак ще го повторя, че фашистките им методи за масово унищожение на хора никога не са спирали. Едно време в газови камери и концлагери, а сега с нафтовите им печки. Сега става по-бавно, но за сметка на това обхваща много по-големи маси от хора. Цели региони могат дя бъдат унищожени и обезлюдени. И това естествено по съвсем законен начин. На тези ненормалници швабите не им стигнаха 2 световни войни и милиони избити, а продължават да изтребват хората. Пълни нещастници.
  • #6
    17 rate up comment 29 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    Германците си обичат обгазяването и газовите експерименти отдавна.
  • #5
    51 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Горан, личи си, че си много *** и необразован немците не са фашисти и никога не са били - нацисти - ДА!!фашисти са били Италианците - фашистаката партия е на Мусолини !а знаеш ли какво е фашизъм - знаеш ли че м/у фашист и комунист НЯМА разлика - даже и символите са им едни и същи? попрочети в интернет малко преди да се излагаш като кифла на витрина! нищо не знаеш ти - *** и необразован ***- *** !
  • #4
    16 rate up comment 30 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Абе няма проблеми.Баба Меркел ще оправи нещата.Важното е да си продават канцерогенниците ако ще и на бебета да ги тестват на кого му пука?Това е Фолксваген все пак.Могат да правят каквото си искат.