IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen ползвал маймуни за тестове на вредни емисии

Компанията се извини и обяви изпитанията за „грешка”

Volkswagen ползвал маймуни за тестове на вредни емисии

Германският автомобилен производител Volkswagen призна, че е използвал маймуни в експеримент, при който те са били принудени да вдишват отработените газове на дизеловите двигатели. Така се е проверявала токсичността на вредните емисии, отделяни от моторите, съобщава ДПА.

Volkswagen ползвал маймуни за тестове на вредни емисии

По-рано миналата седмица „Ню Йорк Таймс” разкри, че в изследователски център в Албакърки десет маймуни са били заключени в херметично затворен контейнер. Там те са вдишвали отработени газове от работещ Volkswagen Beetle, докато са им показвани анимационни филми за отвличане на вниманието.

„Използваните научни методи са погрешни и щеше да бъде по-добре тези тестове изобщо да не бъдат провеждани. Volkswagen осъжда всички форми на злоупотреба с животни и помоли за прошка заради това лошо поведение и неправилна преценка на някои лица”, се казва в изявление на компанията.

Тестовете са били проведени през 2014 г., тоест около година преди да избухне скандала с манипулираните дизелови двигатели на концерна. Скандалът нанесе огромни щети на германския производител, като той все още не е отшумял напълно.

Правителството на германската провинция Долна Саксония, която е сред основните акционери в компанията, обяви, че е шокирано от случилото се и поиска пълно разследване на тестовете на новия скандал. Провинциалните власти поискаха уверение, че такива практики няма да се случват никога повече.

Снимка: Motor

Тагове: volkswagen
0 от 500
  • #7
    29 rate up comment 48 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Експериментите с животни не са грешка а целенасочено действие. Да определиш подобно действие като грешка е меко казано нагло. Много им станаха "грешките" на ФВ ...
  • #6
    17 rate up comment 44 rate down comment
    limon ( преди 6 години )
    жалка история
  • #5
    48 rate up comment 3 rate down comment
    Бръм ( преди 6 години )
    Тази сутрин статиите направо бъкат от грешки, явно някой не е изтрезнял от "кукерите" :)с животни и моли за помоли за прошка заради това лошо поведение и неправилна преценка на някои лица
  • #4
    59 rate up comment 2 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 6 години )
    прогреса на германските фармацефтични фирми е в благодарение на концентрационните лагери...така че имат опит в тази област...
  • #3
    35 rate up comment 54 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    А на маймуните дето ги карат ще се извинят ли ;)
  • #2
    33 rate up comment 53 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Признаха си за кого е предназначена продукцият им.
  • #1
    63 rate up comment 24 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Сега разбрах защо Дошката толкова много мрази Фолксваген! Той е бил един от тестваните екземпляри в този експеримент! Явно не са му харесали филмчетата, които са му прожектирали и сега сипе толкова злоба в коментарите си!