IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen ползвал маймуни за тестове на вредни емисии

Компанията се извини и обяви изпитанията за „грешка”

Volkswagen ползвал маймуни за тестове на вредни емисии

Германският автомобилен производител Volkswagen призна, че е използвал маймуни в експеримент, при който те са били принудени да вдишват отработените газове на дизеловите двигатели. Така се е проверявала токсичността на вредните емисии, отделяни от моторите, съобщава ДПА.

Volkswagen ползвал маймуни за тестове на вредни емисии

По-рано миналата седмица „Ню Йорк Таймс” разкри, че в изследователски център в Албакърки десет маймуни са били заключени в херметично затворен контейнер. Там те са вдишвали отработени газове от работещ Volkswagen Beetle, докато са им показвани анимационни филми за отвличане на вниманието.

„Използваните научни методи са погрешни и щеше да бъде по-добре тези тестове изобщо да не бъдат провеждани. Volkswagen осъжда всички форми на злоупотреба с животни и помоли за прошка заради това лошо поведение и неправилна преценка на някои лица”, се казва в изявление на компанията.

Тестовете са били проведени през 2014 г., тоест около година преди да избухне скандала с манипулираните дизелови двигатели на концерна. Скандалът нанесе огромни щети на германския производител, като той все още не е отшумял напълно.

Правителството на германската провинция Долна Саксония, която е сред основните акционери в компанията, обяви, че е шокирано от случилото се и поиска пълно разследване на тестовете на новия скандал. Провинциалните власти поискаха уверение, че такива практики няма да се случват никога повече.

Снимка: Motor

Тагове: volkswagen
0 от 500
  • #17
    13 rate up comment 40 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    Не случайно шофиращите тази марка са на ниво ***. Явно се надишват от ауспуха преди да седнат зад волана.
  • #16
    19 rate up comment 39 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И к'во? Китайци дето сглобяват Айфони скачат от етажите на завода за да се самоубият. Опънаха им мрежи долу да не ***. Деца шият дрехи на скъпарски марки за жълти стотинки, после дрешката в магазина с цена 300 евро. фармацевтичните компании масово използват за тестове животни като разработват нови лекарства. При войните загиват хиляди невинни хора, ползата от тези войни е за корпорациите. На някой пука ли му?
  • #15
    16 rate up comment 35 rate down comment
    Нико ( преди 6 години )
    Днес в немската преса има съобщение, че също така са правили опити и с хора. Освен VW са замесени BMW и Mercedes!
  • #14
    14 rate up comment 37 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хахаха *** изпадналяците са тия фолкшвайнерски фенове, на всички които ви казаха истината в очите наслагали яко минуси :) хахахаха... баси колко сте про.сти!!!! Един даже е толкова кух, че си е написал секюрити кода в коментара.. хахахахаха... божкеййййй!!!!!!
  • #13
    30 rate up comment 48 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    значи всеки който си е купил кола от тия *** ваг е спонсорирал брутално измъчване на животни. за българина естествено това не е проблем, обаче в цивилизования свят доста хора ще се позамислят. това си е в стила на доктор менглеле направо!
  • #12
    25 rate up comment 45 rate down comment
    ttt ( преди 6 години )
    Какво можеш да очакваш от една Нацистка фирма, те с тези опити са закърмени
  • #11
    24 rate up comment 43 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами явно си ***, защото не разбираш механиката на манипулациите на немците. През последните години те блокираха приемането на по-реални тестове на разхода и вредните емисии в европа, защото "премиумите" им неможели да ги покрият.В същото време се оказа, че и по този начин не ги покриват и затова МИНИПУЛИРАТ и лъжат.Останалите заложиха просто на новите технологии- хибриди, нови двигатели с нови технологии и успяха да изпълнят нормите.Просто немците са изостанали и могат само да лъжат - факт!
  • #10
    58 rate up comment 8 rate down comment
    модерен бек ( преди 6 години )
    нима все още има хора, които вярват, че има производител, който не манипулира данните?! Всички до един го правят и трябва да си или мега *** или гига наивен, за да вярващ че са чисти и неопетнени...
  • #9
    40 rate up comment 60 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Еърбеци на таката има във всички немски "премиуми" дори, така че недей да знаеш много много. Селски бек с 20 годишен немски разпадналяк.
  • #8
    60 rate up comment 27 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Те поне са ги ползвали при тест! Тойота и Хонда тестват аербеговете на Таката върху клиентите си. Кои са маймуните и кой кого прави на ***?56060