IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Spyker преминава на американски двигатели

2007 година беше напрегната за холандските производители на супер автомобили от Spyker.

Spyker преминава на американски двигатели
Първо купиха тим във F1 и се присъединиха към големите, диктуващи модата в автомобилостроенето. След това изпаднаха във финансова криза и преструктурираха фирмата. Това наложи отборът във Формула 1 да бъде продаден на индийска фирма. От Spyker обявиха спиране на проектите за серийно производство на супер автомобила C12 Zagato. 

Фирмата обаче продължава да съществува и има всички изгледи отново да си стъпи на крака. Сега съобщиха, че предстои серийното производство на друг от интересните им модели - SUV автомобила D12, който бeше показан като концепция през 2006 г. в Женева. 


Информация публикувана в холандското издание Autiblog.nl показва, че фирмата е решила да замени двигателя при D12 и вместо W12 с обем от 6.0 литра на Volkswagen, да използва американски агрегат. Сега се обсъжда дали да бъде взет  V8 с мощност 500 к.с. от Chevrolet Corvette или V10 с мощност около 600 к.с. от Chrysler (монтиран сега на Dodge Viper). 

Смяната е продиктувана от една страна от предстоящо спиране производството на W12 в близките години, а от друга от икономически причини. Слабият долар сега прави изгодно всяко плащане на американска продукция с евро. Ако експериментът с американски двигател за SUV модела D12 бъде успешен, шефът на Spyker Виктор Мюлер (Victor Muller) обяви, че американски агрегат ще се търси и за следващото поколение на купето С8, което сега се оборудва с V8 с обем 4.2 литра и мощност 400 к.с. от Audi.
0 от 500