IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автономен автомобил се сблъска с мотор в Калифорния

Виновен за инцидента се оказа водачът на мотоциклета

Автономен автомобил се сблъска с мотор в Калифорния

Нов инцидент с автономен автомобил бе отчетен в САЩ. Електромобил Chevrolet Bolt EV, движещ се на безпилотен режим се сблъска с мотоциклет в Сан Франциско (Калифорния), съобщава CNET.

Автономен автомобил се сблъска с мотор в Калифорния

Инцидентът се е случил още в началото на месеца, но за него стана известно, едва след като градският департамент публикува отчета си за катастрофите. Според данните на ведомството, безпилотната кола е започнала престрояване наляво, но е прекратила маневрата, след като е „разбрала”, че няма място.

Последвало е прибиране в лентата на движение, където в този момент се оказва мотоциклет Honda S90 от 1996 г. След сблъсъка водачът на мотора е откаран в болница с травма на рамото, а електромобилът Bolt има щети по десния преден калник.

В полицейския доклад е записано, че виновен за инцидента е мотористът, тъй като той се е опитал да изпревари автомобила отдясно, без да има условия маневрата да бъде извършена безопасно.

По-рано от Chevrolet съощиха, че до момента безпилотни автомобили на компанията са участвали в 13 пътни инцидента в Сан Франциско, където в момента се тестват. Нито една от катастрофите не е по вина на автопилота.

Снимка: Chevrolet

Тагове: chevrolet bolt ev
0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Да бе да... а как така е "видял", че няма място за маневрата и я е преустановил. Идеята нали беше, че те всичко виждат :) и що не е видял мотоциклета? Поредните щуротии.
  • #6
    6 rate up comment 2 rate down comment
    snaky ( преди 6 години )
    И аз не разбирам нещо. Нали уж тези безгрешните коли щяха да спират на място, ако не знаят какво решение да вземат, ако видят че ще има сблъсък и някой ще пострада? Как тогава тази се е върнала обратно и е предизвикала сблъсък? Дори и да е виновен моториста, колата пак е сбъркала...Явно нещата не стоят точно така. Другата възможност е сензорите да не са достатъчно добри. Ако е така, къде са тръгнали тогава?
  • #5
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Колев ( преди 6 години )
    Добре де, една-две-три катастрофи с виновен човек ***-дойди, ама как пък все автономното МПС/ППС е невинно.Няма технически проблеми, няма бъгове в софтуера, няма грешни алгоритми, само хората са криви...Нали обещаваха, че автономните автомобили ако трябва ще се пожертват, само и само да опазят човешкото здраве !?Какво стана, защо като е засекла, че моториста е от дясно, умишлено се е прибрала, сензорите нали хващат моториста !?Всичко е да наложи монопол с автономни таксита и да плащаме!
  • #4
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Очаквайте скоро ( преди 6 години )
    Очаквайте скоро новина"два автономни автомобила се сблъскаха, виновен се оказа регулировчикът"
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Ime ( преди 6 години )
    Абе вижте за какъв мотор става дума и ще ви е ясно, че вината надали е изцяло негова... Да не говорим за маневрата на колата... За да са пораженията по предният калник то бая време се е задържала в опит да се вмъкне наляво,където не е имало достатъчно място за нея. Т.е. не е преценила разстоянивто правилно и в крайна сметка е довела до инцидент, явно не си е "гледала" в огледалата за да е в час какво я заобикаля...
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    Просто е ... колата е започнала престрояване но тя не се е изнесла изцяло от лентата след което се е върнала. В това време мотоциклет се навира до като половината кола е още в лентата и при връщането и го удря. Поне аз така разбирам ситуацията.
  • #1
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ама естествено, че всички други ще са виновни, а безпилотните коли винаги ще са невинни, докято ни зарибят с тях и със закон ни ги наложат. Значи колата тръгва да се престроява, освобождава чяст от лентата в която се движи и там се намърдва мотоциклет на освободеното място. Послу колата се връща и го удря и мотоциклета виновен?! Нещо не схващам! Как така? Нали за да се върнеш отново трябва да има място, за да го направиш, а не мястото сам да си го разчистваш с цената на катастрофа!