IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler забърка скандал с наета и потрошена Tesla Model S

Концернът взел колата под наем, за да я разглоби напълно и да я тества в екстремни услония

Daimler забърка скандал с наета и потрошена Tesla Model S

Концернът Daimler изпадна в доста конфузна ситуация, след като се опита да проучи как е устроен Tesla Model S. Германският производител реши да икономиса пари и вместо за си купи електрическия седан, го нае като частно лице от компания за коли под наем. Всичко това доведе до сериозен скандал, съобщава Spiegel.de.

Daimler се забърка в скандал с наета и потрошена Tesla Model S

Електрическият седан е взет под наем от компанията Sixt и след една седмица е върнат обратно. През този период машината първо е закарана в техническия център в Зинделфинген, където е напълно разглобена и след това събрана отново. Електромобилът е бил тестван на местния полигон, както и в изпитателния център в Барселона.

Скандалът избухнал, след като се оказало, че компанията Sixt също е наела електромобила от германска семейна двойка. Моника Киндлейн и Манфред ван Ринсум (на снимката) имали три електрически коли в автопарка си и ги давали под наем. Още в началото съпругът се усъмнил, след като пристигналият клиент се интересувал само от програмното оборудване на машината и най-вече от системата за автопилот.

Договорът все пак бил подписан, като наемателят на Model S се съгласил, че пробегът за една седмица не бива да надвишава 1500 км, както и че колата не може да бъде тествана в екстремни условия. По-късно обаче в офиса на Манфед пристигнало съобщение от самия електромобил, който уведомява собственика си, че се намира доста по-далеч от тези 1500 км – в Барселона.

Първоначално 55-годишният мъж не се притеснил, защото решил, че колата е натоваране на влекач и така е закарана в Испания. Все пак мъжълът започнал да следи местоположението на машината, като правел скрийн-шотове от телефона си. От тях се виждало, че електромобилът се подлага на огромни натоварвания по планински трасета и кални терени.

Когато от Sixt върнали колата на семейството, Манфред внимателно е огледал и видял, че задната врата е повредена, както и че на места е сериозно одраскана. В жабката пък бил открит лист, на който пишело, че е нарушено правилника за паркиране в центъра на Mercedes-Benz в Зинделфинген.

Тогава Ван Рансум разбира, че колата му е повредена от служители на Daimler. Той е направил няколко снимки и е закарал машината за експертиза в Мюнхен. Щетите по нея са изчислени на 15 674 евро, но загубите за семейството за още по-големи, тъй като предстои ремонт и те няма да могат да дават колата под наем.

Освен това експертизата е показала, че колата е била разглобени и после сглобена наново, като са допуснати много неточности. По покрива са останали и следи от поставянето на измерителни уреди. Затова и семейството е поискало от Sixt да плати всички ремонти, както и компенсация за времето, в което Model S ще бъде възстановен – по 1000 евро на ден. Общата сума, включваща ремонт, боядисване, разходи за експертиза и морални загуби е на стойност 99 939 евро.

Копие от писмото си Манфред изпратил и на Съвета на директорите на Daimler AG. Юридическият отдел на концерна е обявил, че искането на семейството ще бъде удовлетворено. По-късно от Sixt обявиха, че въпросът е приключен и всичко е регулирано и платено.

Снимка: Spiegel.de
 

Тагове: tesla model s daimler sixt
0 от 500
  • #35
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 6 години )
    JJivanov, нахлупвай алуминиевата шапка и се крий бързо под леглото, че ще получиш фотонно разтройство от толкова висене пред компютъра!
  • #34
    1 rate up comment 6 rate down comment
    JJivanov ( преди 6 години )
    вредните бели скенери се виждат как увреждат контакта атмосфера литосфера от космоса..Объrнете внимание на скенери вкл led xenon halogen laser.Много вредни са тн дневни скенери и всичко холограмни оръжия налепени на предни и други стъкла..Повечеto от белите радиоактивни скенери имат и AIDS actiwators efect.може д а огледате облъчени пешеходци с инфрачервени камери какви трайни увреждания имат от насрещно движеща се кола с бели скенери.Тираджиите им викат "електоржени".ГАСЕТЕ ФАРОВЕТЕ ДЕНЕМ
  • #33
    1 rate up comment 6 rate down comment
    JJivanov warning ( преди 6 години )
    Уведомете ги тия нагло престъпни вече автомобилни концерни ,че заради високо вредни бели радиоактивни скенери инсталирани вместо доказано безвредни фарове/каквито те произвеждаха/ ще ни ликвидират я с потоп я с огнен дъжд я снещо друго .Увреждат тежко биосферната охрана с стотици милиони нагло вредни автомоили.
  • #32
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ще мине време и ще видим кой пак ще остане в играта - този дето я е измислил (Мерцедес Бенц) или малкото паленце дето само лае.
  • #31
    7 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Бе много треперите и бдите над тея тесли, бре ...*** много взехте да разбирате от екология, БЕ.Подлизурски народ, ей.Веднага залита по модерното без да му мисли много, много и после си скубе косите.Така сме били и преди 200 г. когато един умен човек е казал, че се гърчеем, преди стотина години сме се франчеели и сега историята се повтаря. Такива сме си - СТЕ СИ !!!
  • #30
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Бля, бля, бля Приказки от хиляда и една нощ.И кой би се вързал на такава измишльотина, че и се наредили отдолу едни коментари, едни умозаключения.Наистина интересна история, но за ...филмов сценарий, хахаха...
  • #29
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Ток и жица ( преди 6 години )
    Извода е, че докато от Тесла се мъчат да разпространяват какви ли не новини за да си правят реклама,вече не са на първо място по продажби на електрически автомобили!Но тази новина не се показва много. Даже се оказва,че едва достигат 30% от всички продажби за 2017!Да не говорим,че колите им са едни от най-малко ефективните в сигмента и най-дефектните!То не е само ускорение по права и изпращане в космуса на все още непроизведена кола с несъществуваща ракета.....
  • #28
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Извода е, че ако служител на автомобилен производител ти поиска колата под наем, НЕ МУ Я ДАВАЙ.
  • #27
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Пффф ( преди 6 години )
    Испадналите германци...
  • #26
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Умчо ( преди 6 години )
    Който е чел ;Колела; на Артър Хейли знае за какво иде реч !!! Другото са алабализми .