IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Правителствата криели истината за дизела поне от 2003 година

Във Великобритания подготвят съдебни дела срещу министрите на Гордън Браун

Правителствата криели истината за дизела поне от 2003 година

Много европейски правителства са знаели за опасното въздействие на дизеловите автомобили върху здравето от десетилетия, но не са предприели нищо по въпроса, разкриват документи, до които се добра ВВС.

Правителствата криели истината за дизела поне от 2003 година
Според британската Фондация за белодробни заболявания дизелите причиняват по 40 000 случая на преждевременна смърт годишно

Във Великобритания например още през 2003 министрите са били запознати с официален доклад, който разкрива твърде високите нива на вредни емисии от дизелите и предлага различни методи за ограничаването им. Тогава обаче членовете на кабинета на Гордън Браун предпочели да си затворят очите, за да не бъдат обвинени, че преследват шофьорите с дизелови коли. Приблизително по същото време подобни доклади са разглеждани от поне още три западноевропейски правителства.

Разкритията предизвикаха скандал на Острова и няколко екологични организации се заканиха да потърсят съдебна отговорност от Браун и министрите му. "Това просто не е за вярване - абсолютен скандал", коментира Джеймс Торнтън от организацията ClientEarth. "Министрите са знаели, че дизелът вреди на здравето на хората, но са продължили да налагат политика, която го популяризира". Сред министрите, заплашени от съдебни дела, е и настоящият канцлер на хазната Филип Хамънд.

Правителствата криели истината за дизела поне от 2003 година
Гордън Браун и членовете на кабинета му били запознати с опасностите от дизеловите автомобили, но предпочели да не предприемат нищо

Въпросът за дизеловите емисии придоби особено големи размери във Великобритания в последните две години, след като в Лондон и няколко други градове системно започнаха да се отчитат рекордни нива на въздушно замърсяване. Според някои учени дизеловите автомобили причиняват до 40 000 случая на преждевременна смърт годишно само в Обединеното кралство. Затова и сегашният екологичен министър Майкъл Гоув предложи план за пълна забрана на двигателите с вътрешно горене от 2040 година, а дотогава ще бъдат въведени зони, в които ползването на дизел ще се облага с допълнителни такси.

"Замърсяването на въздуха е тих, невидим убиец, а най-голяма вина за него имат автомобилите", коментира д-р Пени Уудс, председател на британската Фондация за белодробни заболявания. "Правителството трябва да реагира незабавно и да премахне стимулите за покупка на дизелов автомобил". Според Уудс сегашното състояние на въздуха в големите британски градове изисквало спешни и крайни мерки.
 

0 от 500
  • #6
    21 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Приблизително по същото време подобни доклади са разглеждани от поне още три западноевропейски правителства."Естествено толкова са скандализирани, че вместо да ги спрат от движение, ще ни ги продадат на нас.
  • #5
    28 rate up comment 6 rate down comment
    боу таурус ( преди 6 години )
    Бензина е доста по-малка степен канцерогенен. Просто пртролното лоби избра Европа за жертва на дизела. Това е. То и газта пък е най безвредна, но защо не се вгражда фабрично. Защото кой ще купува ороизведения вече бензин и нафта-нама да ги хвърлят я ;) Горката изнасиленъ Европа......
  • #4
    13 rate up comment 12 rate down comment
    Фолк с японски ваген ( преди 6 години )
    Дизела е вреден, а бензина да не е полезен, а?Но има една малка подробност - бензиновите коли горят средно с 1-2 л. повече на 100 км. Тия пари влизат в нечий джоб. Капка по капка, вир става, е казал народа.
  • #3
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Буу ( преди 6 години )
    Мдам, ама все пак реиха да толерират немско-френските канцерогенници, хитро криейки се зад неприкритата алчност на редовия европеец. И резултата вместо битка за евти бензи кактов Сащ е масовоосакатяване. Хроничната белодробна олест е типичен пример
  • #2
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Те са криели, че и бензиновите газове съща са канцерогенни.
  • #1
    27 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В стария топ гиър от началото на 90-те Джеза беше казал че има проучвания че дизелите отделят канцерогенни изгорели газове. Говорим за повече от 20 години назад във времето.