IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Правителствата криели истината за дизела поне от 2003 година

Във Великобритания подготвят съдебни дела срещу министрите на Гордън Браун

Правителствата криели истината за дизела поне от 2003 година

Много европейски правителства са знаели за опасното въздействие на дизеловите автомобили върху здравето от десетилетия, но не са предприели нищо по въпроса, разкриват документи, до които се добра ВВС.

Правителствата криели истината за дизела поне от 2003 година
Според британската Фондация за белодробни заболявания дизелите причиняват по 40 000 случая на преждевременна смърт годишно

Във Великобритания например още през 2003 министрите са били запознати с официален доклад, който разкрива твърде високите нива на вредни емисии от дизелите и предлага различни методи за ограничаването им. Тогава обаче членовете на кабинета на Гордън Браун предпочели да си затворят очите, за да не бъдат обвинени, че преследват шофьорите с дизелови коли. Приблизително по същото време подобни доклади са разглеждани от поне още три западноевропейски правителства.

Разкритията предизвикаха скандал на Острова и няколко екологични организации се заканиха да потърсят съдебна отговорност от Браун и министрите му. "Това просто не е за вярване - абсолютен скандал", коментира Джеймс Торнтън от организацията ClientEarth. "Министрите са знаели, че дизелът вреди на здравето на хората, но са продължили да налагат политика, която го популяризира". Сред министрите, заплашени от съдебни дела, е и настоящият канцлер на хазната Филип Хамънд.

Правителствата криели истината за дизела поне от 2003 година
Гордън Браун и членовете на кабинета му били запознати с опасностите от дизеловите автомобили, но предпочели да не предприемат нищо

Въпросът за дизеловите емисии придоби особено големи размери във Великобритания в последните две години, след като в Лондон и няколко други градове системно започнаха да се отчитат рекордни нива на въздушно замърсяване. Според някои учени дизеловите автомобили причиняват до 40 000 случая на преждевременна смърт годишно само в Обединеното кралство. Затова и сегашният екологичен министър Майкъл Гоув предложи план за пълна забрана на двигателите с вътрешно горене от 2040 година, а дотогава ще бъдат въведени зони, в които ползването на дизел ще се облага с допълнителни такси.

"Замърсяването на въздуха е тих, невидим убиец, а най-голяма вина за него имат автомобилите", коментира д-р Пени Уудс, председател на британската Фондация за белодробни заболявания. "Правителството трябва да реагира незабавно и да премахне стимулите за покупка на дизелов автомобил". Според Уудс сегашното състояние на въздуха в големите британски градове изисквало спешни и крайни мерки.
 

0 от 500
  • #16
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Какво има да крият, като СЗО алармира от поне 20 г. за дизелите, но техните доклади се криеха и не ги публикуваха никъде, а само в сайта им.Защо така наречените зелени не се вдигнаха да защитят здравето на всички ни околната среда? Явно и те са взели едни пари за далаверата. За дизелгейта се е знаело повече от 10 години преди да гръмне скандала. Знаело се е на ниво европейски парламент, министри и канцлер на Германия. Пак всичко са покрили. Нали уж демокрация. То по-зле от комунизма се оказва.
  • #15
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Край ( преди 6 години )
    Заради този същия популизъм виждаме все по-често тъмно-матови които не могат да се подписват да шофират барутници по шосето и да се разминаваме с тях на една ръка разстояние и реално живота ни де зависи от тях.
  • #14
    24 rate up comment 2 rate down comment
    Край ( преди 6 години )
    Тия обвиняват властта си че е допуснала да се продават нови дизелови коли а ние какво да кажем като в България е допустимо и даже насърчавано от държавата да се карат дизели евро 0 и даже евро 000. И това от идиотския популизъм бедните да имат коли.
  • #13
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Вътю ( преди 6 години )
    И алкохола е вреден,Над 40000 умират от фалшив алкохол в русия.
  • #12
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И за Тесла. Добте е да пишат за камиона им, но и за съдебните дела срещу тях, за менташките им коли. Тесла - видяла жабата, че подковават коня....08930
  • #11
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Коя истина ще ни сервират после? Че новите бензинови двигатели са дори по-опасни от дизелите. Но ни ги пробутват защото лапат с 50% повече от нафтовите. Всичко е за пари.
  • #10
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Искате да ми кажете че едва сега, всички изведнъж са разбрали че дизелите вредят, а досега са си мислили че са чистички като изворна вода ?Палячовци.
  • #9
    7 rate up comment 20 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Глупости на търкалета! 20 контейнровоза изхвърлят повече вредни емисии от 1 милион дизеларкиА имено благодарение на дизела последните години наблюдаваме затваряне на озоновата дупка и именно той държи СО2 на все още поносими нива. Това че няколко милиона селяни решили да живеят в Лондон или Париж (или София) по никакъв начин не означава че всички останали трябва дасе изпържим?! Обратно на село няма проблеми с нафтата!
  • #8
    4 rate up comment 10 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    Забавно е, как навсякъде вече бе отразена новината за Тесла роудстър-а и камиона, а тук няма и повей.
  • #7
    17 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тия тракалници да ги махат вече.