IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Seat представи най-безопасния модел в историята си

Концептуалният Leon е с вграден дрегер за алкохол

Seat представи най-безопасния модел в историята си

Компанията Seat представи на провеждащата се в Барселона изложба Smart City Expo своя концептуален модел Leon Cristobal, кръстен на покровителя на шофьорите Свети Христофор. Той бе обявен за най-безопасният автомобил в историята на марката, като една от особеностите му е вграденият дрегер за алкохол.

Seat представи най-безопасния модел в историята си

Прототипът е оборудван с 5 системи за безопасност, снижаващи основните причини за пътно-транспортни произшествия. Според замисъла на инженерите, електронните асистенти трябва да се борят със сънливостта, отвличането на вниманието от пътя, превишената скорост и шофиране след употреба на алкохол. За последното отговаря специален дрегер, който блокира двигателя, ако открие алкохолни пари във въздуха в колата.

Seat представи най-безопасния модел в историята си

Машината е оборудвана и с персонален помощник Drive-coach, който дава персонални препоръки за най-безопасно шофиране. Системата след движенията на очите на водача и по тях може да определи кога той е гладен или иска да използва телефона си. Има специален режим „ангел-хранител”, при който се активират всички 15 системи за безопасност.

За Seat Leon Cristobal се предлага и „черна кутия”, която събира всички данни по време на движение и при авария ги изплаща на специално избран смартфон. За родителите на начинаещи шофьори в Seat са подготвили приложението Mentor, с чиято помощ може да се контролира скоростта в колата и да се определя нейното местоположение.

Seat представи най-безопасния модел в историята си

От компанията са категорични, че ако половината от автомобилите, движещи се по пътищата, бъдат обоурудвани с подобни системи, то броят на катастрофите ще се намали с 40%.

Снимки: Seat
 

Тагове: seat leon cristobal
0 от 500