IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi стартира производството на синтетичен дизел

Първата партида от новото гориво ще се появи през 2018 г.

Audi стартира производството на синтетичен дизел

Германският производител Audi заедно с фирмата Ineratec, произвеждаща химически реактори и енергийната компания Energiedienst AG започват строеж на завод за синтетично дизелово гориво. Първата партида от „e-diesel” ще се появи през 2018 г., като мощността на предприятието е 400 000 литра на година.

Audi стартира производството на синтетичен дизел

Пилотният проект стартира в Лауфенбург, Швейцария. За създаването на синтетичното гориво компанията ще използва последните постижения в областа на хидроенергетиката и на химията. Процесът по производство на e-diesel включва получаване на водород по пътя на електролиза на вода и химическа реакция между водород и въглероден диоксид.

По време на посления етап от производството получените въглеродни съединения ще се разделят на два продукта – синтетично гориво и восък. Според представител на Audi, подобно гориво е по-ефективно и не отделя никакви вредни емисии (CO2). След новия вид дизел компанията ще се опита да използва същите методи и за създаването на синтетичен бензин.

Audi стартира производството на синтетичен дизел

През 2013 г. немският производител представи версия на Audi A3 Sportback – g-tron, работеща със синтетичен метан. Той бе наречен e-gas, като се произвежда от възобновяеми източници на енергия чрез електролиза на вода.

Снимки: Audi

Тагове: audi e-diesel
0 от 500
  • #12
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    До F1 : 10 лв му е само акциза на 1 л. спирт. Себестойността му няма 1 лв принципно.
  • #11
    19 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Е що не пишат, че за сега са го докарали само до 5 евро литъра на този е-дизел. Процесите са 3, които трябва да се минат, има загряване до 220 градуса, електролизи и простотии, които харчат повече енергия отколкото се добива. Реално погледнато ще изхвърлиш повече вредни вещества по производството на 1 л. е-дизел, отколкото, ако изгориш 1 л. нормален дизел.Абе това дизелово немско лоби не ще да се предаде и продължава с напъните да направи от *** - боя! Е не става, но мъките продължават!
  • #10
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Безплатно зарядно няма в БГ. И поради националната ни алчност, тези със зарядните искат пари колкото ти излиза 5/100 дизел. Този с озотните окиси счури ***. Да потърси материали по тямата преди да става за смях. С две думи, азота от въздуха не се свързва в съединение в процеса на горене. За това няма азотни окиси на изхода, а чист азот. Ох, само бяснявам на невежи сополи.
  • #9
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Електричките са без алтернатива в градски условия. Зареждаш през нощта в гаража и цял ден си джиткаш. Даже има и безплатни зарядни станции или пак без пари зареждаш - в службата!.
  • #8
    8 rate up comment 1 rate down comment
    F1 ( преди 6 години )
    Синтетичен бензин от водород и СО още от хитлерово време ползваха немците. Изобщо не е проблем синтезът. Може и метанол или етанол както в Бразилия.Всичко е въпрос на цена -кое излиза по евтино. А иначе е ясно - 1 литър спирт е 8 лв-, 1 л бензин - 2 лв!
  • #7
    16 rate up comment 4 rate down comment
    NOx ( преди 6 години )
    И как ще махнат азотните окиси при горене на е-дизела, като атмосферата съдържа 78% азот, нещо не се връзва с това еко гориво.
  • #6
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Чел съм по-подробно за този вид гориво. Не само няма въгл. диоксид, но и не отдея сажди и никакви токсични вещества. На практика не замърсява. За сега цената му била три пъти по-висока от тази на дизела, но за 5 години щяла да се изравно и да падне още надолу. С мъка трябва да кажа, че това ще забави електричките.
  • #5
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Браво на Ауди! И китайците обявиха, че имата вече технологията за производство на бензин от въглеродни емисии, което не само няма да отделя, а дори на теория ще пречиства емисиите. А тези 400 000 литра са от 1 екпериментален завод, ако се докаже като гориво ще последват и много други и вече спокойно може да кажем чао на електрическото малоумие!
  • #4
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Надявам се цената за литър да е добра от там нататък Руснаците да му мислят и Мъск
  • #3
    26 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Според мен също това е по - добрия вариант, вместо електричките.Реално никой няма да си променя навиците, просто отиваш зареждаш за 5 мин и караш 1200км. И пак да си остане еко, също и цялата промишленост да се възползва от иновацията.Дано да има успех.