IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

САЩ готви силен удар срещу електромобилите

Предвижда се да отпаднат субсидиите за коли на ток и хибриди

САЩ готви силен удар срещу електромобилите

Републиканската партия на САЩ предложи да се внесе поправка в Данъчния кодекс, с която да се отмени субсидията в размер на 7500 долара при покупка на електромобил. Ако законопроектът бъде одобрет от Конгреса, то промените ще влязат в сила през 2018 г., съобщава Bloomberg.

САЩ готви силен удар срещу електромобилите

В момента в САЩ действа субсидия във вид на данъчно облекчение за всички електромобили и хибриди, които се зареждат от електропреносната мрежа. Сумата зависи от размера на батериите и варира от 2500 до 7500 щатски долара. Максимална отстъпка всеки производител на такива коли може да получи до 200 000 произведени машини от един модел. След това тя пада с по 50% на всеки 6 месеца.

САЩ готви силен удар срещу електромобилите

В момента данъчни привилегии използват моделите на Tesla, Mercedes-Benz, BMW, Ford, Nissan, Hyundai и още редича производители. Според експерти, запитани от Bloomberg, без подобно облекмение пазарът на електромобили в САЩ не само ще престане да расте, но и бързо ще бъда унищожен.

САЩ готви силен удар срещу електромобилите

За първите 9 месеца на 2017 г. в Щатите са продадени общо 142 471 зареждащи се хибриди и електромобили, като това е ръст с около 30% в сравнение със същия период на 2016 г. Най-търсените модели са Tesla Model S, Chevrolet Volt, Tesla Model X, Toyota Prius Prime и Chevrolet Bolt.

Снимки: Nissan, Tesla, Chevrolet

0 от 500
  • #14
    17 rate up comment 0 rate down comment
    RX-7 ( преди 6 години )
    Няма да е особен проблем.Проблемът на тези автомобили не е ,че купувачите им няма да спестят 5000 долара и това да ги спре.Проблема все още е малкият пробег и липсата на начини за по-бързо зареждане.Защото липсата на гараж изключва много голям процент от хората като потенциални купувачи.Иначе тези коли са бъдещето,заради самата технология,заради екологията,не заради субсидията.Ще преживеят и без нея,но още е рано такова популяризиране, след като не е достатъчно изгодно все още.
  • #13
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Тоест, това ще е голям шамар за конkуpенцията не Тесла и голямо предимство за Мъск...."Мухаха, за коя конглокенция говориш? За останалите производители, това са джобни пари...
  • #12
    10 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "А и Мъск седеше на първият ред в хора срешу Тръмп, сега ще си го получи. Фалита на Тесла става все по-вероятен."Хаха, некадърник! Реално Тесла вече се е възползвала максимално от въпросната субсидия и ще и бъде спряна до 3-6 месеца. Тя е само за първите 200000 автомобила на всеки производител. Тоест, това ще е голям шамар за конkуpенцията не Тесла и голямо предимство за Мъск....
  • #11
    11 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тая субсидия наистина е вредна и създава условия за корупция и изкривяване пазара.Правилната мярка е да се въведе пълна забрана за производство и продажба на автомобили с ДВГ!На първо място трябва да бъде екологията и опазването на околната среда. Крайно време е да спрем със горенето на фосилни горива.
  • #10
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    абе да няма някакъв автоматичен редактор тука та всеки път к0нглокенция излиза като някакви странни извънземни писания?
  • #9
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Сравнението с бирата и ракията е неуместно. Там се плаща на градус, не по калоричност. Демек няма метод за плащане по калоричност.
  • #8
    13 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Мани го жълтия. Все ВАГ му виновни за всичко! Долна Саксония не е Германия!Забрави държавните помощи за Тойота, Рено, ГМ и тн.
  • #7
    15 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    прав е колегата че изкуствено държат нисък акциза на нафтата. защото акциза и на нафтата и на бензина се плаща на литър, а нафтата е много по-калорична. все едно за литър бира и литър ракия акциза да е същия *аси!
  • #6
    11 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    до шредния, нещо си в грешка. ВАГ нищо не цоцат, ако си на различно мнение дай доказателства! Ха свалили били акциза, кога това, знаеш ли изобщо как се изчислява акциза или говориш на изуст. А знаеш ли колко ще струват горивата ако няма акциз, което пак е изкривяване на пазара срещу ДВГ.
  • #5
    10 rate up comment 17 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 години )
    Браво! Адйде да го видим Свети Илон как продава коли при реална конглокенция!