IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Неизправните автомобили ще се спират още при преглед

Европейската директива бе одобрена от депутатите на първото четене

Неизправните автомобили ще се спират още при преглед

Автомобилите, за които се установи, че имат сериозни неизправности, ще бъдат спирани от движение още при техическия преглед. Това съобщи началникът на „Пътна полиция” Бойко Рановски, като уточни, че мярката влиза в сила в началото на 2018 г.

Неизправните автомобили ще се спират още при преглед

Директивата идва директно от Брюксел и е одобрена от депутатите на първо четене. Досега регистрацията на даден автомобил се прекратяваше, ако той няма задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. По тази причина през миналата година у нас са спрени от движение над 850 000 превозни средства.

На същата санкция – отнемане на регистрация, подлежат и колите на шофьори, хванати да карат без свидетелство за правоуправление, както и на водачи, управлявали пияни или дрогирани.

Причината за новата европейска директива е лошото състояние на автопарка, което оказва основно влияние върху пътните инциденти. Освен това се въвеждат и нови стикери за техническата изправност на колите. Досега те бяха два – първият се поставяше при прегледа и регистрацията на автомобила в КАТ, а вторият е за редовния годишен технически преглед. Стикерът вече ще бъде само един, а шофьорите ще бъдат длъжни да носят в себе си документи за техническата изправност на превозното средство.
 

0 от 500
  • #5
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    От тази статия изглежда че в момента не могат да ти спрат от движение колата. До колкото знам в момента официалната процедура (ако се спазва) е че ако не покриваш изискванията ти удължават еднократно техническия с 1 месец в който трябва да си оправиш колата.Иначе да спират всичко което няма катализатор и/ли дпф, свети АБС, еърбег енинджин чек, гумите са над 7 години или зимния през юли/август летни през декември/януари, тунинг не минал технотест. сигурен съм че и други лесни за хващане неща има
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    нашите тарикати пак ще му намерят цаката. не въведат ли закони които наистина да се спазват и да има жестоки санкции нещата няма как да се получат. не става да дадеш пари под масата и на теб нещо да не се случва а на честния човек който не дава да му се случват все лоши неща. ако сервиза ти проверява както трябва автомобилите и ги спира хората ньма да идват при теб, а ще ходят в съседния където всички миняват без проблем. пазарна икономика разбиаш ли...
  • #3
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Те въобще "установяват" ли нещо на тези прегледи? Преди години вдигаха колата, мереха газове, оглеждаха ходова част, а сега само минаваш през валяците и си готов. Случвало ми се е дори да мина абсолютно проформа, дори без тест на спирачките, само със отлепяне на стария стикер и залепяне на новия.
  • #2
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Сериозни мерки ( преди 6 години )
    Затваряне на пункт за ГТП и супер сериозни глоби и затвор за такива пускащи неизправни мпс-та на пътя !В пъти по високи данъци за мпс-та които не отговарят на еко нормите !Двоен данък за 2-ри и троен за трети автомобил на човек/семейство !ако това не се въведе всичко друго няма смисъл !
  • #1
    14 rate up comment 3 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Поне 40% от автопарка в БГ е със сериозни неизправности но се движи по улиците. И какво значи сериозни за България. В САЩ ако не ти свети единият стоп може да отнесеш сериозна глоба, в София има водачи които си карат колите изобщо без стопове. Това сериозна неизправност ли е? Изобщо много неясна територия, което ще даде свобода на нов внос дилърите да продължават да продават ***.