IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Неизправните автомобили ще се спират още при преглед

Европейската директива бе одобрена от депутатите на първото четене

Неизправните автомобили ще се спират още при преглед

Автомобилите, за които се установи, че имат сериозни неизправности, ще бъдат спирани от движение още при техическия преглед. Това съобщи началникът на „Пътна полиция” Бойко Рановски, като уточни, че мярката влиза в сила в началото на 2018 г.

Неизправните автомобили ще се спират още при преглед

Директивата идва директно от Брюксел и е одобрена от депутатите на първо четене. Досега регистрацията на даден автомобил се прекратяваше, ако той няма задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. По тази причина през миналата година у нас са спрени от движение над 850 000 превозни средства.

На същата санкция – отнемане на регистрация, подлежат и колите на шофьори, хванати да карат без свидетелство за правоуправление, както и на водачи, управлявали пияни или дрогирани.

Причината за новата европейска директива е лошото състояние на автопарка, което оказва основно влияние върху пътните инциденти. Освен това се въвеждат и нови стикери за техническата изправност на колите. Досега те бяха два – първият се поставяше при прегледа и регистрацията на автомобила в КАТ, а вторият е за редовния годишен технически преглед. Стикерът вече ще бъде само един, а шофьорите ще бъдат длъжни да носят в себе си документи за техническата изправност на превозното средство.
 

0 от 500
  • #15
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 6 години )
    Аз пък даже и преглед не минавам при моя човек. Само нося документа от данъка, гражданската и талоните и просто ми дава новия стикер да си го залепа на стъклото, да не ми губи времето
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Всичко хубаво, но защо да има двоен и троен данък ? Като имам 2 автомобила, да не би да ги карам двата наведнъж, че да замърсявам повече ? И 15 да имам, пак мога само един да карам. Същото е за семейство. Ако единият е на работа, другия с какво ще се придвижва, защо трябва да плаща повече ? За семейни пътувания и без това повечето хора използват едната кола.
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Русия ( преди 6 години )
    Тука не важи.А защо това е чак сега.
  • #12
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Аморфис ( преди 6 години )
    Аз като написах как трябва да е, предполагам, че трябва някой да спазва реда.За жалост, в България нищо не се спазва...
  • #11
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    @Аморфис В момента е така само че има една категория дават ти 1 месец да си отстраниш проблемите. Друг е проблема че голяма част от колите са внесени в това опасно състояние но на прегледа в КАТ при регистрация също отбиват номера
  • #10
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    дакото НЯМА сериозни санкции и персонална отговорност на собственик/ управител на пунктовете за ГТП - коли убийци ще има по улиците !
  • #9
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Аморфис ( преди 6 години )
    Трябва друг ред!1.Да се категоризират повредите.2.Да се дава срок за ремонт за всяка категория - 1, 2 или 3 седмици.3.Да се дава временно удостоверение, че кола Форд Фиеста е минала преглед, но има напукан маркуч на спирачната система. Срок за отремонтирване - 2 седмици. След тези 2 седмици, колата е ОПАСНА ЗА ДВИЖЕНИЕ!4.Ако Форд Фиеста е отремонтирал маркучите, отива, преглеждат, потвърждават и издават официален документ за преглед, че колата е годна за шофиране.Лесно е! Да го направят!
  • #8
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Край ( преди 6 години )
    Не е познато на науката по ЯЛОВО нещо от българската демокрация. Няма нищо по естествено от това да спираш неизправните автомобили от движение. Кой трябва да го каже на българската държава че да го разбере. До момента няма НИТО едни върнат дръгел от преглед. Всички барутници са ни в идеално състояние ли?
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    По принцип инспекция на стъклата трябва да има в ГТП но ако не ти нарушава видимостта май могат да си затраят. Обаче КАТ със сигурност се заяждат
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Аз да питам нещо. Знаете ли дали с пукнато стъкло дали могат да ме глобят или дали няма да ми направят проблем при техническия? Имам черта 5/6см на външния слой на предното стъклото от към пасажера(не пречи на видимоста).