IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toshiba направи зареждащи се за 6 минути батерии

Новото изобретение ще гарантира пробег на електромобила от 300 км

Toshiba направи зареждащи се за 6 минути батерии

Японският производител Toshiba направи огромна стъпка към решаването на един от основните проблеми на електромобилите - бавното зареждане, след като създаде нова версия на батериите си Super Charge ion Battery (SCiB). При тях са използвани елементи от специален титан и ниобий, вместо досегашните от графит и това им осигурява впечатляващи характеристики.

Toshiba направи зареждащи се за 6 минути батерии

Сега на специален терминал за зареждане акумулаторите с капацитет 32 кВт/ч могат да бъдат напълнени до 90% само за 6 минути, което трябва да осигури пробег на електромобила за около 300-320 км. Освен това новите батерии не губят своите свойства дори при студено време. При температура от минус 10 градуса те запазват 90% от капацитета си дори след 5000 цикъла на зареждане и остават работоспособни след 15 000 пълнения.

Изобретението на Toshiba си има и минуси, тъй като използваният за тях ниобий е много скъп и това ще покачи цената на батериите. На всичко отгоре металът се добива само на три места в света - две мините са в Бразилия и една в Канада, което затруднява намирането му. Едното от находищата в Бразилия осигурява 80% от световния добив.

В компанията смятат да започнат производство на новите акумулатори SCIB през 2019 г. Японците са сигурни, че тяхната разработка не само ще помогне за увеличаване на популярността на електромобилите, но и ще бъде използвана в двруги области. Например, при производството на батерии за смартфони и таблети.

Снимка: Toshiba

Тагове: toshiba
0 от 500
  • #16
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Това няма да види бял свят. Бас?
  • #15
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Добре, че са дръпнатите да движат света. Ако, не бяха те, тука всичките "разбирачи" нямаше да има какво да коментирате! "Самсунг не могат да направят свястна батерия от близо 15г" Да, затова където и да погледнеш -всеки се вторачил в сматфон с надис "самсунг", чат-пат някой *** с "нахапаната ябълка". Даже и компютрите, дето си пишете смешните коментари са направени от "дръпнатите"! А, за вас никой не е чувал и едва ли някой се интересува какво пишете тук!
  • #14
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "пореден пример е галакси с7на тестовете след 6 месеца употреба е установено че батерията е вече с 20% по-нисък капацитет."Добро утро. Самсунг не могат да направят свястна батерия от близо 15г. Относно вградените батерии, почти всички модели са така. Вече почти няма с махащи се. СвиквайБи било интересно какви ще излязат тези батерии от Тошиба, както и цената им. Само че съм песимистично настроен, при само 3 находища...
  • #13
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не скъпа!Пак същото!Набора с нова панделка ще получиш, защото винаги му се радваш много...
  • #12
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Скъпи, значи пак нищо.
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ок.
  • #10
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    нагризаната ябълка съм е отсвирил много много отдавна. имах един единствен телефон от тях и повярвай ми никога няма да повторя. фен бях на самсунг галакси. всичките им телефони съм ги имал от тази серия от 1 до 7. тази 7-*** серия обаче тотално ме разочарова. направиха го красив на външен вид но батерията не струва. нещо друго ще е следващия. не случайно на самсунг продажбите им падат защото явно не съм единствения който мисли така че вдигат цените а качеството все по ниско.
  • #9
    13 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Вземи си нагризана ябълка, тогава ще видиш "чудо" невиждано.Зарядното в джоба !
  • #8
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    за смартфоните и сега има достатъчно добри батерии, но никой не ги слага!защо?!дори и по-скапани ги правят.пореден пример е галакси с7на тестовете след 6 месеца употреба е установено че батерията е вече с 20% по-нисък капацитет.защо?вече го зареждам всеки ден, а е на 1 г. даже и цял ден не може да искара.следващият няма да е от тази марка и задължително няма да е с вградена батерия за да мога да е сменям.
  • #7
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами точно за телефоните не зная как ще ги въведат тези батерии, защото всички гледат продажбите и некой няма сметка да "търкаляш" телефон 5-6 г. Смартфона трябва всяка година или максимум на 2 г. да се сменя. Имам чувството, че големите производители са се разбрали, защото на повечето телефоните им умират горе-долу няколко месеца след, като изтече гаранцията и си принуден да го смениш.