IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi слага кръст на V10 и W12 двигателите

Компанията ще продължи да използва моторите с 8 цилиндъра

Audi слага кръст на V10 и W12 двигателите

Повечето производители подготвят сериозно промени в моделните си гами, за да ускорят процеса по преминаване към електрически и хибридни автомобили. Компанията Audi също се готви за този процес, като първите негови „жертви” ще станат V10 и W12 двигатели, с които са оборудвани някои модели на марката, съобщава Automotive News.

Audi слага кръст на V10 и V12 двигателите

От 2018 г. производителят от Инголщад обещава да предлага поне по един модел на ток годишно. Всички тези коли ще бъдат изградени на нова модулна платформа за електромобили, разработено съвместно с Porsche. В същото време Audi ще съкрати с около 40% моделите си с традиционните бензинови двигатели. И първите, които ще отидат в историята, са именно автомобилите с V10 и W12 мотори.

Към момента 10-цилиндровият мотор се предлага единствено на суперколата Audi R8 – купе и роудстър, докато 12-цилиндровият се поставя на флагмана на марката A8. Постепенно обаче те ще бъдат извадени от употреба, като заедно с тях вероятно ще си тръгнат и големите V8 агрегати на дизелово гориво. Що са касае до бензиновите мотори с 8 цилиндъра – те остават и ще бъдат активно развивани.

„Имаме много клиенти по цял свят, които са готови да си купят автомобили с V8 бензинови двигатели, така че нямаме никакво намерение да се отказваме от тях. Що се отнася до съдбата на големите дизелови мотори, както и на V10 и W12 двигателите – тяхното бъдеще е под сериозна въпросителна. Предстои на да вземем крайно решение и това ще стане скоро”, коментира членът на Съвета на директорите на Audi – Петер Мартенс.

Снимка: Audi

Тагове: audi r8 v12 audi a8 v10
0 от 500
  • #13
    11 rate up comment 6 rate down comment
    ВАГ-иналчеееее ( преди 6 години )
    Оли, каруците ти ги караш явно, защото още нямаш книжка за кола. Обърши си млякото от устата сукалче и тогава питай кой какво кара 0лиг0френче непоръбено. Говорим за коли, а 0лиг0френа за цигарите се хваща. Аве см0тльо, цигарите са лично желание. Можеш да пушиш, можеш и да не пушиш. Това обаче няма отношение към екологиьта и колите. Няма как да не дишаш нали. И заради 0лиг0френи, като теб всички трябва да страдат. Добре, че има все пак умни хора да забанят нафтовите печки.Свиквай см0тльо!
  • #12
    10 rate up comment 10 rate down comment
    до тоя умния ( преди 6 години )
    Абре умник,какво ни говориш врели некипели..Тука станахте по праведни от Папата,кви ракове кви 5 лева.Когато направиш така че пушачи да са само 10 % от хората в страната,тогава имай претенции кой какво кара.Ти какво караш? Какво си карал и преди..Да познаем - кулуло ? нали !.Велоси-веган-амбреажи праведници..па писна ни от вас бе.Само претенции.Загрижил се за болните.Измамник.Пиши бе каква каруца търкаляш.Да те видим.
  • #11
    5 rate up comment 1 rate down comment
    до bobkata ( преди 6 години )
    Явно са се поправили вече в статията :)
  • #10
    14 rate up comment 4 rate down comment
    до кибика ( преди 6 години )
    така е но по добре култовите коли да са в историята отколкото ние преждевременно да ставаме история!Сигурно си млад и зелен и все още не си се замислял, че не си вечен. А роднини болни и умрели от рак на белите дробове имаш ли? Виж статистиката за раковите заболявания и ньма как да не ти направи впечатление че рака на белите дробове се е увеличел през последните 15 г. с 63%.
  • #9
    12 rate up comment 12 rate down comment
    до ВАГ-иналчеееее ( преди 6 години )
    Явно ти не си виждал и чувал как работи V8 дизел. Ако мислиш че си оригинален с тези твои изказвания си далеч от истината карай си Сивика и си свиркай
  • #8
    8 rate up comment 3 rate down comment
    до bobkata ( преди 6 години )
    V12 дизел отдавна не се произвежда, така че явно не визират отдавна спрян мотор
  • #7
    13 rate up comment 14 rate down comment
    ВАГ-иналчеееее ( преди 6 години )
    Тиха дизеларка?!Като видиш някоя "тиха" да спре до теб на кръстовище си отвори прозореца и ще разбареш колко е тиха.Или влез в накой подземен гараж и слушай за тихи дизеларки!Просто няма такива. Ако имаш проблеми със слуха върви на лекар, а не тук да ни убеждаваш колко били тихи нафтовите печки!Сега сигурно ще вземеш да ни убеждаваш и че не димят и не изпускат ФПЧ и азотни окиси.И как си доволен от дизеларката v8 само не разбрах, като такава и на картинка сигурно не си виждал?
  • #6
    15 rate up comment 8 rate down comment
    Кибика ( преди 6 години )
    Тези екологии съсипват автомобилите.От година на година все по-зле става .Двигатели с 3 4 турбини 6 цилиндрови полека лека ще станат с 4.Култови модели и двигатели отиват в историята ппстепенно.Много лошо.АМИН
  • #5
    19 rate up comment 10 rate down comment
    Нев ( преди 6 години )
    Не знам дали V8 дизеларката е почети неразпознаваема от бензиновия двигател, ама на повечето светофари или стръмни улици много добре о отчетливо си пропушват, и то Аудита, Мерцове и БМВ-та на по 4-5 години! СлучаЕност, едва ли!
  • #4
    8 rate up comment 2 rate down comment
    bobkata ( преди 6 години )
    Ауди имат V12 дизел който се слага в q7 и W12 бензин