IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW иска да изнесе производството на MINI в Китай

Германците обмислят да намалят производствените си разходи с помощта на Great Wall

BMW иска да изнесе производството на MINI в Китай

BMW иска да произвежда моделите на своята дъщерна компания MINI в Китай. В момента баварската компания преговаря с най-големия китайски производител на SUV модели Great Wall Motor, които трябва да осигурят производствените мощности. Засега нищо не е обявено официално, но партньорството между двете компании би означавало, че моделите на емблематичната британска марка MINI ще се доставят до всички пазари, в това число Англия, директно от заводите на Great Wall в Китай.

BMW иска да изнесе производството на MINI в Китай

Най-култовият модел MINI Hatch никога не се е произвеждал извън Стария континент, като понастоящем колите от серията се сглобяват в Англия и Холандия. Въпреки това, компактният кросоувър Countryman се произвежда и в някои от чуждестранните фабрики на BMW по света, включително тези в Тайланд и Индия.

За първите 8 месеца на годината са били пласирани 230 000 автомобила с емблемата на MINI, което е и най-успешният период от годината в историята на марката, след попадането й под контрола на BMW през 2001. През последните години германците се опитаха да увеличат гамата на MINI, представяйки купе, роудстър и кросоувър с три врати, но трите модела така и не успяха да се наложат и бяха спрени от производство. Последните планове включват премиерата на изцяло електрически модел през 2019, както и на купе с четири врати, което ще играе ролята на флагман в гамата на MINI.

Според строгите правила, приети от китайското правителство, чуждите компании трябва да си партнират с местни производители, за да продават продуктите си в страната с изкушаващите в търговско отношение 1.5 милиарда души, без да им бъде наложена наказателна ставка върху крайните цени. Това означава, че ако MINI наистина подпише договор за сътрудничество с Great Wall, това ще позволи на европейската компания да продава компактните си модели в страната на по-конкурентни цени.

Припомняме, че Great Wall е основана през 1984 и оттогава е един от средните играчи на китайския пазар. През миналата година в световен мащаб компанията успя да продаде малко над 1 милион автомобила, а в момента се намира на седмо място по продажби в родината си. В най-голяма степен успехите на Great Wall се дължат на нейните SUV модели, които успяват да привлекат много клиенти с по-ниската си цена спрямо чуждите модели, продавани в страната. Това е и един от най-големите китайски производители, който все още не е подписал договор за сътрудничество с чужда компания.

Снимки: MINI
 

0 от 500