IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво ще се случи с моторното масло в ерата на електромобилите?

Експертите предвиждат преминаване към друг тип продукти

Какво ще се случи с моторното масло в ерата на електромобилите?

Властите в много държави активно поддържат развитието на електромобилите и забраната на двигателите с вътрешно горене. А когато те изчезнат, същото ще се случи и с моторното масло – просто няма да има къде да се сипва. Това обаче съвсем не оначава, че нефтодобивната индустрия ще остане без работа.

Какво ще се случи с моторното масло в ерата на електромобилите?

Експерти от компанията Total предвиждат, че увеличаването на броя на електромобили ще повиши търсенето на пластичните смазки, които сега широко се използват за работата на много и различни машини, както и при производството на меки материали и пластмаси.

Що се касае до ситуацията на пазара на масла за автомобили, то там ще се премине от продукти с по-голям вискозитет (плътност) към по-леки. Снижението на този показател на свой ред ще намали и общото потребление на енергия в автомобилната промищленост – с около 14%. Вредните емисии ще спадат с около 24%, смятат експертите.

Очаква се пълното преминаване към моторни масла 0W-8, 0W-16, 5W-30 и 5W-40 да стане факт, едва когато старата автомобилна промишленост бъде напълно заменена с нови модели. Тогава изисканията на производителите ще бъдат удовлетворени единствено от масла с нисък вискозитет.

Снимка: Cars

0 от 500
  • #1
    19 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    От 7 години карам колата си с 0W20 по спецификация. На 15 000 км го сменям и колкото съм налял толкова и източвам. Колата е на 180 000 км. Така, че за какво преминаване към други вискозитети и масла говорим?А при електрификацията естествено моторните масла отпадат и цели индустрии ще изчезнат, които са свързани с моторните масла. Рано е обаче да се мисли за това, защото нещата няма да станат изведнъж.