IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Тези препоръки може да изглеждат банално, но изпълнението им спестява много неприятности

Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Обикновено зимата е най-тежкият сезон за шофьорите, но и есента може да създаде доста проблеми, особено на тези с по-малко опит. Ето няколко съвета, които е добре да се спазват, защото това със сигурност ще спести доста неприятности.

1. Купете си нови чистачки

Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Ако чистачките на вашия автомобил са на повече от 10 000 км, то с голяма доза сигурност може да се предположи, че е дошло време за тяхната смяна. Запомнете: ако чистачките ви оставят непочистени участъци от стъклото, след като са преминали през тях, значи някой от основните им елементи е увреден. Тогава трябва веднага да бъдат заменени с нови.

2. Преди тръгване почистете фаровете


Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Хубаво е това нещо да стане навик при всеки шофьор, чийто автомобил няма система за измиване на фаровете. През есента вали и съответно има кал по пътя, която се залепва именно на светлините и намялава тяхната ефективност. Тест, проведен от германски експерти, показва, че с чисти фарове обикновено се вижда на разстояние от 55 метра. Ако са зацапани, дистанцията намалява с 3 метра, а ако са много мръсни – с повече от 10 метра.

Сега нека пресметнем – при скорост от 60 км/ч за 1 секунда се изминават около 17 метра, което не е никак малко. И при възникване на опасна ситуация на пътя именно тази секунда може да не стигне на някой и това да се окаже фатално.

3. Слагайте си задължително сигналната жилетка


Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Задължително поставят своята сигнална жилетка, ако ви се наложи по една или друга причина да спрете край пътя. Особено в тъмната част на деня, когато вали дъжд. Тук отново се връщаме към резултатите от проведените експерименти. Те показват, че човек със светлоотразяваща жилетка се вижда на разстояние от 100 метра. А този, който е облечен в обикновени дрехи, се забелязва едва на 55 метра.

4. Използвайте фаровете против мъгла


Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Есента е сезонът на мъглите и именно заради това са измислени и специални фарове на автомобилите. За разлика от късите светлини, те дават плосък и широк хоризонтален лъч, който „разрязва” мъглата (при стандартните фарове светлината се отразява и разсейва, а когато вали, се образува пелена). Включените фарове срещу мъгла ви гарантират и че не нарушавате правилника за движение, като освен това не заслепявате и водачите на другите автомобили.

5. Не бързайте


Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Когато на пътя асфалтът е мокър, трябва да бъдете готови за влошаване на управляемостта на автомобила и да увеличаване на спирачния път. Затова се опитайте да не бързате. Намалете скоростта, следете маркировката (ако има такава)  и внимавайте, особено на места, където се е натрупала повече вода. Аквапланингът е една от най-опасните ситуации, които възникват на пътя през този сезон.

0 от 500
  • #1
    47 rate up comment 0 rate down comment
    тираджията ( преди 6 години )
    И не се правете на големи шофьори пред мацките. Така или иначе ще ви пуснат. Най-много да се пречукате или да ударите машината.