IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Тези препоръки може да изглеждат банално, но изпълнението им спестява много неприятности

Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Обикновено зимата е най-тежкият сезон за шофьорите, но и есента може да създаде доста проблеми, особено на тези с по-малко опит. Ето няколко съвета, които е добре да се спазват, защото това със сигурност ще спести доста неприятности.

1. Купете си нови чистачки

Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Ако чистачките на вашия автомобил са на повече от 10 000 км, то с голяма доза сигурност може да се предположи, че е дошло време за тяхната смяна. Запомнете: ако чистачките ви оставят непочистени участъци от стъклото, след като са преминали през тях, значи някой от основните им елементи е увреден. Тогава трябва веднага да бъдат заменени с нови.

2. Преди тръгване почистете фаровете


Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Хубаво е това нещо да стане навик при всеки шофьор, чийто автомобил няма система за измиване на фаровете. През есента вали и съответно има кал по пътя, която се залепва именно на светлините и намялава тяхната ефективност. Тест, проведен от германски експерти, показва, че с чисти фарове обикновено се вижда на разстояние от 55 метра. Ако са зацапани, дистанцията намалява с 3 метра, а ако са много мръсни – с повече от 10 метра.

Сега нека пресметнем – при скорост от 60 км/ч за 1 секунда се изминават около 17 метра, което не е никак малко. И при възникване на опасна ситуация на пътя именно тази секунда може да не стигне на някой и това да се окаже фатално.

3. Слагайте си задължително сигналната жилетка


Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Задължително поставят своята сигнална жилетка, ако ви се наложи по една или друга причина да спрете край пътя. Особено в тъмната част на деня, когато вали дъжд. Тук отново се връщаме към резултатите от проведените експерименти. Те показват, че човек със светлоотразяваща жилетка се вижда на разстояние от 100 метра. А този, който е облечен в обикновени дрехи, се забелязва едва на 55 метра.

4. Използвайте фаровете против мъгла


Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Есента е сезонът на мъглите и именно заради това са измислени и специални фарове на автомобилите. За разлика от късите светлини, те дават плосък и широк хоризонтален лъч, който „разрязва” мъглата (при стандартните фарове светлината се отразява и разсейва, а когато вали, се образува пелена). Включените фарове срещу мъгла ви гарантират и че не нарушавате правилника за движение, като освен това не заслепявате и водачите на другите автомобили.

5. Не бързайте


Внимание, есента дойде: 5 съвета към младите шофьори

Когато на пътя асфалтът е мокър, трябва да бъдете готови за влошаване на управляемостта на автомобила и да увеличаване на спирачния път. Затова се опитайте да не бързате. Намалете скоростта, следете маркировката (ако има такава)  и внимавайте, особено на места, където се е натрупала повече вода. Аквапланингът е една от най-опасните ситуации, които възникват на пътя през този сезон.

0 от 500
  • #11
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Mr Turbo ( преди 6 години )
    Най добрия съвет - If In Doubt, Flat Out!
  • #10
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    И тук глобяват ако караш с фарове за мъгла, а мъгла няма.
  • #9
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Първата ми "по-сериозна" кола, имах БМВ Е30, беше с фарове за мъгла. И като всеки новобранец, исках да изглежда "по-добре" и преди да е станало на истина тъмно, обичах да карам с включени габарити и фарове за мъгла.Един ден ме спряха и ме глобиха, не заради това, че колата беше със сменена изпускателна система (шумна), или ниското окачване и неоригинални джанти (бях минал ТЮФ така и всичко беше записано), а заради фаровете за мъгла.Разделих се с 30 евро.
  • #8
    12 rate up comment 2 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    Има хора, които ги ползват за дневни светлини. Очевидно, освен че се правят на интересни, явно не знаят, че тези фарове (за мъгла) са проектирани за по-кратка употреба, съответно им съкръщават драстично живота по този начин.
  • #7
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Статията е за жълтурите, щот те си купуват книжките от Кауфланда и друго освен завист и комплекс нямат, камо ли акъл.
  • #6
    5 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    фаровете когато са регулирани не пречат а осветяват в неосветенат част от платното от късите и дълги светлини и епо комфортно и спокойно за шофиране
  • #5
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Преди тръгване почистете фаровете" просто си мийте редовно колата, а не чакайте дъжда да я измие защото той само разлигавя вече натрупаната мръсотия. Също всички стъкла и огледала трябва да са хубаво избърсани. Стъклата отвътре може да се напръскат със спрей, който предотвратява запотяване. Също знайте как да си пуснете обдухването на предното стъкло ако при потегляне почне да се запотява.
  • #4
    24 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Оооо да, фаровете за мъгла са олицетворението на турбо-селяните. Те ги пущат по всяко време, за да са по-забележими. По този начен си мислят, че всички ще ги забележат и ще им се възхитят на к0чината, която карат. Не мислят обаче, че пречат на останалите и некак не е приятно насреща да ти се облещят 4 светлини, а поледно време гледам и дневни светлини наслгали та стават 6 бр. светлини. Направо чудо! Къде са КАТ да ги спират тези и да ги санкционират.Дебнат в храстите ли пак за рушвети?
  • #3
    27 rate up comment 2 rate down comment
    фар за мъгла ( преди 6 години )
    Съгласен съм с колегата по-долу за фаровете за мъгла.Не злоупотребявайте с тях.Повече пречат отколкото помагат.
  • #2
    39 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Малко с фаровете за мъгла не съм съгласен. Самото им наименование подсказва за какво се ползват и кога. Гледам обаче *** и пульо ги ползва за щяло и нещяло. Пуснали ги и дразнят. Не заслепяват, но страшно много дразнят и уморяват очите на насрещно движещете се. В закона и правилниказа движение по пътищата е написано кога се ползват. Спазвайте го! А на запад и глобьват дори за ползването им не по предназначение.