IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford обяснява как работи EcoBlue двигателят? (ВИДЕО)

От компанията изглежда продължават да вярват в отхвърляния от всички дизелов двигател

Ford обяснява как работи EcoBlue двигателят? (ВИДЕО)

ЕcoBoost двигателите на Ford излязоха преди близо 10 години и изцяло промениха начина, по който възприемаме бензиновите двигатели. Сякаш изведнъж стана ясно, че турбокомпресорите могат да неутрализират миниатюрния работен обем и да осигурят мощност за задвижването на компактен хечбек, гарантирайки освен това нисък разход на гориво. Сега Ford представя подобен набор от решения и за дизеловите си мотори.

Ford обяснява как работи двигателя EcoBlue?

EcoBlue двигателите се появиха за пръв път през миналата година, което трябва да признаем, не беше най-подходящият момент. По това време се разрази скандалът Дизелгейт, който тотално срина имиджа на дизеловите двигатели и насочи цялата индустрия в разработването на електрически и супер ефективни бензинови задвижвания. Но за хората, които не сменят мнението си лесно според модните течения, EcoBlue технологията е възможно да представлява интерес.

Първата голяма задача на EcoBlue двигателя бе да замени остарелия 2.2-литров Duratorq мотор на Ford, който се използваше както от лекотоварния Transit, така и от модели на Jaguar и Land Rover. Впоследствие новият двигател с 1.5-литров работен обем бе приет и от кросоувъра EcoSport.

Двигателят покрива Евро 6 регулациите, според които всеки мотор трябва да генерира 55% по-малко азотни оксиди спрямо такъв, отговарящ на стандарта Евро 5. Въглеродните емисии пък са намалени с 10% спрямо Евро 5.

Ford обяснява как работи двигателя EcoBlue?

Новото двигателно семейство носи и много ползи по отношение на ефективността. Официалното видео, публикувано преди няколко дни, ни представя нагледно как работят EcoBlue моторите и най-вече техните изместени колянови валове и модулни разпределителни валове. Това, заедно с потопения в масло ангренажен ремък, води до намаляване на разхода на гориво с до 13%.

От друга страна, турбокомпресорът има специална компресорна перка, изработена от лек и здрав материал, наречен Inconel. Същата сплав се използва и в космическата индустрия. ЕcoBlue двигателите имат и интегрирани в цилиндровата глава всмукателни колектори със специално проектирани портове, които подобряват постъпването на въздух в цилиндрите.

Ford обяснява как работи двигателя EcoBlue?

През миналата година от Ford обявиха, че 2.0-литровият EcoBlue двигател ще се предлага в три различни версии: със 105, 130 и 170 к.с. Четирицилиндровият дизелов двигател произвежда 20% повече въртящ момент при 1250 об/мин спрямо 2.2-литровия TDCi мотор, на чието място се появи. Днес еволюцията продължава и вече има такива двигатели с мощност 200 и дори 240 к.с.

Около средата на 2018 най-малкият кросоувър на Ford ще получи 1.5-литров EcoBlue двигател с мощност до 125 к.с. и оптимизирани нива на вредните емисии. Поетапно Ford съобщи, че всички TDCi единици ще бъдат сменени от новия тип двигатели, като дори Focus ST и Kuga ще получат EcoBlue сърце.

“EcoBoost създаде нов стандарт при бензиновите двигатели - по-малки, по-ефективни и с учудваща мощност. Същото фанатично преследване на иновативността стои и зад новото ни дизелово двигателно семейство EcoBlue,” коментира Джим Фарли, президент и главен изпълнителен директор на Ford в Европа. “Новият двигател едновременно подобрява ефективността и намалява вредните емисии с повече от 10% в Transit, който е най-продаваният лекотоварен автомобил в Eвропа”.



Снимки: Ford 

0 от 500