IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейските производители предложиха сваляне на вредните емисии с още 20%

Компаниите са на мнение, че новата мярка да влезе в сила от 2030 г.

Европейските производители предложиха сваляне на вредните емисии с още 20%

Европейските автомобилни производители предложиха намаляване на вредните емисии (CO2) с още 20%. Мярката трябва да бъде гласувана от Европейската комисия (ЕК) догодина и да влезе в сила през 2030 г.

Европейските производители предложиха сваляне на вредните емисии с още 20%

Предложението бе обявено по време на автомобилното изложение във Франкфурт от Дитер Цетше, изпълнителен директор на Daimler и председател на Европейската асоциация на производителите (ACEA). Ако то бъде прието, нивата на CO2 от 95 гр/км, които влизат в сила през 2021 г., ще бъдат снижени до 76 гр/км през 2030 г.

Според производителите, скокът е доста сериозен, но това ще форсира навлизането на електрифицирани автомобили на пазара, което става по-бавно от очакваното. През първата половина на 2017 г. броят на този тип превозни средства е едва 1,2% от общо продадените в Европа.

Според Цетше, няма как са се направи точна прогноза какъв ще е дялът на електромобилите, преди да бъде въведена промяната в стойността на вредните емисии. А следващото изменение - след 2030 г., трябва да бъде съгласувано в зависимост от търсенето на електромобили от страна на потребителите.

Босът на Daimler е категоричен, че е неправилно правителствата в ЕС да принуждават силово производителите да се насочват към производството на електрически модели, защото така проблемът няма да може да бъде решен. И допълни, че дизеловото гориво си остава доста важно по пътя към намаляване на вредните емисии.

Снимка: Cars

Тагове: co2
0 от 500
  • #3
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Wane ( преди 6 години )
    Анонимен, недей се напряга толкова. Дизелът е от огромно значение за намаляване на парниковите емисии, а те са много важни що се отнася до състоянието на целия свят. Негативите му засягат населението само локално.Другия анонимен - авто-индустрията е свръх-регулирана, та пазарът там като цяло не се саморегулира. Пък и какво ще предложат? Кой е готов да си купи ел. кола и да си промени коренно навиците? Ти?
  • #2
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нищо де. Други производители ще предложат решение и пазара ще се саморегулира.
  • #1
    20 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Типично по немски, върти, суче и пак до нафтовите печки стига:"...дизеловото гориво си остава доста важно по пътя към намаляване на вредните емисии."И кое по-точно му важното бе немски цъpвул? Точно заради изкуственото подпиране и налагане на дизела от вас се спря развитието на алтернативните технологии на задвижване. Заради протекционистките ви закони, правила и умишлено нагласени норми за екология наложихте канцерогенните технологии, които все още са ви много важни.Нагли безсрамници!