IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Зарядните станции за електромобили у нас са около 80

Броят им ще се утрои догодина, смятат от асоциацията за електрическа мобилност

Зарядните станции за електромобили у нас са около 80

В България има около 80 зарядни станции за електрически превозни средства, каза Боян Захариев, член на Борда на директорите на ИКЕМ АД, на пресконференция в БТА с участието на представители на националната браншова организация за електрическа мобилност - ИКЕМ.

Зарядните станции за електромобили у нас са около 80

За сравнение - в съседна Румъния има около 77-78 такива устройства. Амбициите в тази насока са големи, виждаме сериозно раздвижване и от двете страни, посочи Захариев, който прогнозира, че догодина този брой ще бъде поне утроен.

По думите му все повече потребители купуват електрически превозни средства. Боян Захариев коментира, че навлизането на тази индустрия е изключителен шанс и потенциал за българската икономика и за кадрите в страната, за чието обучение работят в браншовата организация.

Председателят на ИКЕМ Илия Левков каза, че по техни неофициални приблизителни данни електрическите превозни средства у нас са не по-малко от 2000-2500. В това число се включват скутери, велосипеди, автобуси, лекотоварни електромобили, електрокари, голф колички. Със сигурност това число ще се увеличава годишно с 30-50 процента, убеден е Левков.

Като пример за иновативните превозни средства беше представена удобна за града електрическа тротинетка, която може да превози човек с тегло до 125 кг на разстояние до около 40 км след едночасово зареждане в обикновен контакт. Нейното тегло е 10,5 кг, сгъва се в размер на обикновена пътническа чанта и може да се движи с до 30 км в час. Цената у нас е между 1310 и 1550 лв.

Снимка: Архив "Булфото"
 

0 от 500
  • #2
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Освен НафтаЛина с Пасатора ТеДеИ никой друг тук не плюе против електричките.Него обаче не го слуша главата!!!
  • #1
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Къде е панелният плъх, който надълго и нашироко обяснява, че трябвал да пуща кабел от последния етаж?Кажи нещо по въпроса! Дай друга опорна точка против електричките!