IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германците засега спасиха дизела

Daimler, BMW, Volkswagen Group и Opel ще ремонтират 5.3 милиона автомобила

Германците засега спасиха дизела

Германските автомобилни производители приеха да намалят вредните емисии на 5,3 млн. дизелови автомобили, които в момента се движат по пътищата на страната. Нивата на азотен диоксид (NOx) ще бъдат снижени с промяна на софтуера, като по този начин ще бъде избегната бъдеща забрана за тяхното използване в големите градове, събощива Automotive News.

Автомобилните концерни в Германия засега спасиха дизела

Компаниите ще инсталират ново програмно оборудване, с което системите за филтриране на вредните емисии ще станат по-ефективни. Споразумението бе постигнато на среща в Берлин, в която участваха представители на Daimler, BMW, Volkswagen Group и Opel, на асоциацията на автомобилните производители (VDA), както и на германското правителство.

По-голяма част от автомобилите, които предстои да бъдат ремонтирани, са оборудвани с двигатели със стандарт Евро-5, но има и такива с Евро-6. Промяната на софтуера при тях ще отнеме около 30 минути и ще доведе до снижаване на емисии с 25-30%. Това трябва да намали замърсяването до такива нива, че автомобилите да избегнат забрана за придвижване в големите градове.

Според министъра на транспорта на Германия – Александър Добриндт, производители на автомобили трябва да отделят средства за насърчаване на потребителите, които да заменят своите дизелови автомобили, навършили 10 години, с по-нови модели с ниски емисии.

"Нашата цел е да подобрим дизела, а не да го забраним - заяви след срещата  изпълнителният директор на Daimler Дитер Цетше. – Докато електромобилите все още имат малък пазарен дял, оптимизирането на дизела е най-ефективният лост за постигане на намаляване на вредните емисии”.

На свой ред от BMW обявиха, че ще предложат на собствениците на стари дизелови леки коли – стандарт Евро-4, бонус от 2000 евро при смяната му с нов автомобил. Той ще важи само при закупуване на електрическо BMW i3, на plug-in хибрид или на модел, отговарящ на стандарт Евро-6.

Снимка: Autonews
 

0 от 500
  • #7
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кога ще започнат да правят технически прегледи у нас като в белите държави. Тогава ще се наложи огрмна част от тия пушещи дизели да бъдат спряни от движение. Това ще помогн на хората да са по-здрави и да дишат по-чист въздух в градовете.
  • #6
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Добре дошли евтини нафтови печки евро 4 без пари без катализатор и без филтър за твъри частици но пък чипосани по нашита пътищаДа поемем глудка що-годе зист въздух докато можем. Пък децата ни да му мислят. Ама пък им завещаваме мноо вървежно БМВ/Мерцедес бегачка и пичеловка. А това си е друга работа
  • #5
    3 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Евентуално ще се рамине само с повишен разход на AddBlue, но ще видим.
  • #4
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Jiko ( преди 6 години )
    Йееее дизела ке живее,най-здравия ми мотор досега,а и ми е по-икономичен от най-добрата батерия ,защото ми е без пари-0лв
  • #3
    15 rate up comment 5 rate down comment
    Пепи ( преди 6 години )
    Според законите на физиката,термодинамиката и др. именно така ще стане. Понижаване на мощност, повишаване на разход - прецакване на потребителя !!!
  • #2
    27 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Разбира се, че няма да се запазят. Ще доизклатят клиентите си и сега ще карат уж по-чисти ( не ми се вярва ) хем по-бавни и повече харчещи автомобили.Немска му работа, какво да ги правиш.Да не говорим как немската държава "наказва" 15 години картел и измами - със среща с шефовете им и мъмрене ? Смешници.
  • #1
    24 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А мощността на двигателя и разхода на гориво ще се запазят ли или,пак след ъпгрейда двигателите ще станат по-мудни и ще харчат повече