IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Великобритания забранява бензина и дизела през 2040 г.

Още след 3 години властите могат да въведат по-високи данъци на някои автомобили

Великобритания забранява бензина и дизела през 2040 г.

Великобритания ще забрани продажбата на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели от 2040 г., като плановете предвиждат за 10-годишен период всички коли с такива мотори да бъдат извадени от употреба, обяви министърът на околната среда Майкъл Гоув.

Великобритания забранява бензина и дизела през 2040 г.

Правителството на страната ще предостави на местните власти сумата от 200 млн. паунда, които ще бъдат похарчени за ограничаване на използването на дизелови автомобил в кратки срокове. Целта на проекта не е да се забрани на влизането на такива превозни средства в големите градове, а да се намали като цяло тяхното използване.

С решението си да се откаже от използването на автомобили с бензинови и дизелови двигатели Великобритания последва редица други европейски държави, които по-рано обявиха подобни мерки. Според представители на екологични организации обаче, вече е твърде късно и на природата са нанесени сериозни щети.

Въпреки това в страната взимат сериозни мерки за намаляване на вредните емисии от автомобилите. Един от проектите предвижда от 2020 г. властите в най-замърсените райони да наложат по-високи данъци на собствениците на превозни средства с дизелови двигатели. Като цяло правителството ще вложи около 800 млн. паунда в безпилотни автомобили, както и в превозни средства с нулеви вредни емисии.

Снимка: AutoExpress

0 от 500