IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колкото повече караш, толкова по-глупав ставаш

Два часа дневно зад волана смъкват коефициента на интелигентност

Колкото повече караш, толкова по-глупав ставаш

Британските учени са добре известни на света със своите неочаквани открития и сега представиха още една такова. Този път те са изследвали как шофирането се отразява на интелекта на водача, съобщава Independent.

Колкото повече караш, толкова по-глупав ставаш

Учените са анализирали повече от 50 000 британци на възраст между 37 и 73 години, които са наблюдавани в продължение на повече от 5 години. В крайна сметка е установено, че при тях ежедневното шофиране на автомобил в продължение на 2 и повече часа е довело до намаляване на коефициента на интелигентност IQ (intelligence quotient).

По аналогичен начин на хората се отразява и гледането на телевизия. При 93 000 от участващите в изследването британци показателите на IQ са се оказали най-ниските. Отбелязва се, че именно тези хора прекарват всекидневно по няколко часа зад волана.

Авторите на проучването имат обяснение за тези резултати. Основните причини, които в случая оказват негативно влияние върху мозъчната дейност на водачите на моторни превозни средства, е стресът и умората от шофирането.

"Досега свързвахме намаляването на коефициена на интелигентност при хората на средна и по-висока възраст с начина на живот - най-вече с неправилното хранене и тютюнопушеното, но към това вече се прибавя и повечето време, прекарано в шофиране", обяснява един от участниците в изследването - д-р Кишан Бакриния от Университета в Лестър.

Той допълва, че освен на мозъка продължителното шофиране - между 2 и 3 часа на ден, оказва влияние и върху сърцето на човека.

Снимка: Drive

Тагове: iq
0 от 500
  • #3
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А да си M0дepaT0p в K0Meдията се зaTъпява още повече. Доказателствата ги виждаме всеки ден.А поредното "откритие" на британсси "учени" може да се пише в графата на най-големите Maл0умщини. Даже в рекордите на Гинес могат да го запишат. По тяхната логика автомобилните състезатели са най-глyпавите. Нямам думи просто какви глупости се пишат и откриват от "учени".
  • #2
    21 rate up comment 0 rate down comment
    Може ( преди 6 години )
    И да е вярно- бакшиши,тираджии,милиционери...
  • #1
    23 rate up comment 0 rate down comment
    off_line ( преди 6 години )
    А като стоим по 3ч. в задръстване, колко изтъпяваме!?