IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колкото повече караш, толкова по-глупав ставаш

Два часа дневно зад волана смъкват коефициента на интелигентност

Колкото повече караш, толкова по-глупав ставаш

Британските учени са добре известни на света със своите неочаквани открития и сега представиха още една такова. Този път те са изследвали как шофирането се отразява на интелекта на водача, съобщава Independent.

Колкото повече караш, толкова по-глупав ставаш

Учените са анализирали повече от 50 000 британци на възраст между 37 и 73 години, които са наблюдавани в продължение на повече от 5 години. В крайна сметка е установено, че при тях ежедневното шофиране на автомобил в продължение на 2 и повече часа е довело до намаляване на коефициента на интелигентност IQ (intelligence quotient).

По аналогичен начин на хората се отразява и гледането на телевизия. При 93 000 от участващите в изследването британци показателите на IQ са се оказали най-ниските. Отбелязва се, че именно тези хора прекарват всекидневно по няколко часа зад волана.

Авторите на проучването имат обяснение за тези резултати. Основните причини, които в случая оказват негативно влияние върху мозъчната дейност на водачите на моторни превозни средства, е стресът и умората от шофирането.

"Досега свързвахме намаляването на коефициена на интелигентност при хората на средна и по-висока възраст с начина на живот - най-вече с неправилното хранене и тютюнопушеното, но към това вече се прибавя и повечето време, прекарано в шофиране", обяснява един от участниците в изследването - д-р Кишан Бакриния от Университета в Лестър.

Той допълва, че освен на мозъка продължителното шофиране - между 2 и 3 часа на ден, оказва влияние и върху сърцето на човека.

Снимка: Drive

Тагове: iq
0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Значи Волен Сидеров кара денонощно!Голям шофьор е тоя тъпанарин_
  • #12
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да, явно са анкетирали каращи една френска марка, чието шофиране уврежда. :)
  • #11
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Изобщо не е вярно....Колегата с никнейм е46 с бицепсите и стотиците мацки не слиза от страшната си S8-ица а пък я го вижте какъв академик е
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    abc ( преди 6 години )
    "Псевдо статия", която се опитва да ни внуши колко затъпяващо било шофирането.... Целта е ясна, да ни навият колко лощо било да имаш личен автомобил и да си го шофираш сам. Да сме карали автономнити шитни споделено... Да... и докато тя кара сама "умика" да си цъка фейсбука не е затъпяващо, добре....И като те нацепи някъде с някой софтуерен бъг ти ще си виновен, че не си си държал ръцете на волана.
  • #9
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Ква стана тя, най големите *** са в F1 и Рали шамионата хахахха... "И какво е общото между това какъв интелект имаш и как се справяш зад волана. Може да си отличен шофьор и да не можеш да си напишеш името правилно.
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Рядкост са, но ги има! Познавам лично такива шофьори, но са около 30-35 г, при тея над 40 е голяма рядкост да попаднеш на интелигентен шофьор
  • #7
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Любител ( преди 6 години )
    Някой да е виждал интелигентен професионален шофьор? Аз поне не съм.
  • #6
    11 rate up comment 5 rate down comment
    112 ( преди 6 години )
    Колкото повече караш немски автомобил, толкова по-глупав ставаш. Поне за България е доказано.
  • #5
    13 rate up comment 0 rate down comment
    F1 ( преди 6 години )
    Дааа,най не се затъпява от пуфтене на дивана по 10 часа с 1 ходене до 00,феноменално откритие за цивилизацията.Ква стана тя, най големите *** са в F1 и Рали шамионата хахахха... не не..този свят отиде при леля си тотално.
  • #4
    7 rate up comment 3 rate down comment
    вярно е! ( преди 6 години )
    Доказателство е Дошо със стария Сивик с дизелов двигател от още по-стара Астра!