IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Меркел се страхува от китайските коли

Според канцлера настъплението от Азия ще доведе до сериозни проблеми за германската автоиндустрия

Меркел се страхува от китайските коли

Германската автомобилна индустрия я очакват големи проблеми в близките години, като вината за това е на китайските компании, предлагащи все по-качествени модели за всекидневно ползване. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в интервю за Der Spigel.

Меркел се притесни за немската автомобилна индустрия

Според нея, въпреки че немските автомобили изглеждат по-добре и са далеч по-качествени, това няма да им помогне в борбата за надмощие срещу китайските, които печелят все повече клиенти благодарение на съотношението „цена/качество”.

„Не е много далеч времето, когато масовият потребител ще се ориентира от германски към китайски автомобили. Необходимо е нашите компании бързо да се организират и да успеят да се противопостовят на тази атака”, коментира Меркел.

Канцлерът на Германия посочи като основен проблем „изтичането на мозъци” от германската автомобилна индустрия към китайската. Все повече компании от най-многолюдата страна в света привличат немски експерти, а също така и активно изкупуват фирми, произвеждащи високи технологии. Така Германия постепенно губи своето приемущество.

„Автомобилната индустрия е много важна за нас, защото в нея работят около 1 млн. души, което е 1,2% от населението на страната. Не можем да си позволим тя да пострада, затова веднага трябва да вземем мерки”, коментира Меркел.

Снимка: Volkswagen
 

0 от 500
  • #5
    7 rate up comment 4 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    "Китай притежава почти всички залежи на редки алкалоземни метали, необходими за батериите на електрическите коли" - ТЦ, в батериите на електрическите коли не се ползват никъкви редки метали или други компоненти, които не се намират навсякъде.
  • #4
    7 rate up comment 6 rate down comment
    МЕТАХА ( преди 6 години )
    Еми най вече бивши инженери и специалисти от ВАГ жадни за печалба подкопават германското автомобилостроене отивайки в Китай Нито ги гризе съвеста нито ги е еня за бъдещето
  • #3
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Китайското БМВ - BAIC ще дрифти скоро по булевардите ви. Страхувайте се немци!!!
  • #2
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Китай притежава почти всички залежи на редки алкалоземни метали, необходими за батериите на електрическите коли (повечето от другите залежи пак са под техен контрол - в Африка например). И като изключим батериите, останалото в една електрическа кола е по-просто от такава с ДВГ - или ще го изкопират, или ще си го направят евтинко. Германците трябва да се преориентират, защото нямат много шансове в бъдеще при автомобилите. Знам, че сега звучи странно, но замислете се за Япония и телевизорите...
  • #1
    21 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Вярвам, че Меркел се страхува от китайските коли.Тя е навътре в нещата със ситуацията около Фолксваген и знае колко зле е положението и колко технологично изостанал е концерна.Опасява се,че китайците като нищо ще залеят Европа с по-качествени автомобили и тогава няма да има кой да купува техните ***.Ако това стане ще изгубят и пазара в Китай и тогава..........КРАЙ