IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Меркел се страхува от китайските коли

Според канцлера настъплението от Азия ще доведе до сериозни проблеми за германската автоиндустрия

Меркел се страхува от китайските коли

Германската автомобилна индустрия я очакват големи проблеми в близките години, като вината за това е на китайските компании, предлагащи все по-качествени модели за всекидневно ползване. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел в интервю за Der Spigel.

Меркел се притесни за немската автомобилна индустрия

Според нея, въпреки че немските автомобили изглеждат по-добре и са далеч по-качествени, това няма да им помогне в борбата за надмощие срещу китайските, които печелят все повече клиенти благодарение на съотношението „цена/качество”.

„Не е много далеч времето, когато масовият потребител ще се ориентира от германски към китайски автомобили. Необходимо е нашите компании бързо да се организират и да успеят да се противопостовят на тази атака”, коментира Меркел.

Канцлерът на Германия посочи като основен проблем „изтичането на мозъци” от германската автомобилна индустрия към китайската. Все повече компании от най-многолюдата страна в света привличат немски експерти, а също така и активно изкупуват фирми, произвеждащи високи технологии. Така Германия постепенно губи своето приемущество.

„Автомобилната индустрия е много важна за нас, защото в нея работят около 1 млн. души, което е 1,2% от населението на страната. Не можем да си позволим тя да пострада, затова веднага трябва да вземем мерки”, коментира Меркел.

Снимка: Volkswagen
 

0 от 500
  • #15
    3 rate up comment 0 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 6 години )
    абсолютно съм съгласен с РАВЕНСТВО!
  • #14
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Равенство ( преди 6 години )
    Ей заради туй лицемерие почвам да ги понамразвам швабите! Всички сме равни и модерни, когато става дума да се затварят заводи на балканите, но виж ако нещо застрашава продуктите с надути цени от швабско се надига такъв вой, че ушите да ни изпукат. Инак е просто, като искат защити за швабските си тенекии, да платят некой и друг милиард за туй, че ни троват и ще им дадем защити! Лицемерни ***!
  • #13
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Симеон ( преди 6 години )
    "Китайското цунами идва"
  • #12
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Тън Пън ( преди 6 години )
    Има право да се страхува, особено, ако електромобилите станат по-масови. При ДВГ немците (японци, франсета, италианци и американци - също) имат несравнимо предимство с инженерната си мисъл и все още са далеч пред китай.При електрокарите голяма част от цената и качеството се формира от батерията, а китайците могат да правят добри батерии. Останалото, макар и по-сложно, също ще им се удаде. Разликата в качеството ще е доста по-малка.
  • #11
    11 rate up comment 1 rate down comment
    фермера ( преди 6 години )
    Аз одавна чакам да се премахне митото на японските коли.При обмитяване към стойноста се прибавя и навлото което не е по малко от 3000 лв и тогава се добавя ДДС.В моя случай от 98холяди това е около 10хиляди.Това са грешни пари платени за защита на неефективно производтво.
  • #10
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Германските концерни засега ги спасяват единствено високите европейски защитни мита но май им идва вече края. "И колко са високи за автомобили? Цели 10%. Нали китайското е много убаво и евтино според теб, тогава митата и в момента не би трябвало да са сериозен проблем
  • #9
    11 rate up comment 1 rate down comment
    ха-ха-ха ( преди 6 години )
    Китайците искаха да построят завод за електрически автобуси и коли в БГ, но началниците от Брюксел и Берлин не дадоха. В замяна ни пуснаха малко трохи - производство на някои авточасти при заплати като в Африка
  • #8
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ако Германците пострадат от вноса на китайско, ще пострадаме и ние. Все пак ЕС обща икономика. Да не говорим колко заводи за авточасти има в БГ.
  • #7
    14 rate up comment 2 rate down comment
    ха-ха-ха ( преди 6 години )
    Наистина се задава голяма трагедия, германските авто-концерни вече няма да могат да свалят по 10 кожи от европейските си клиенти. Меркел е пропуснала, срамежлино да каже,че китайците дават отлично качество на пъти по-ниска цена, а резервните части са направо без пари спрямо тези на германските. Германските концерни засега ги спасяват единствено високите европейски защитни мита но май им идва вече края.
  • #6
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Стен ( преди 6 години )
    Не само Германия трябва да се страхува от китайска автомобилна инвазия,всички европейски държави,в които има автомобилостроене,трябва да се страхуват.Да сме живи и здрави,за да видим,но подозирам,че след 20 години ще е трудно да срещнем некитайски автомобил.Както е трудно да намерим много други продукти,на които да не пише MADE IN CHINA.