IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сръбският премиер настоя стачката във Fiat да спре

Блокираният завод в Крагуевац дава 3% от БВП на страната и 8% от износа й

Сръбският премиер настоя стачката във Fiat да спре

Новият сръбски премиер Ана Бърнабич настойчиво призова работниците в местния завод на Fiat да прекратят продължаващата вече близо три седмици стачка.

Сръбският премиер настоя стачката във Fiat да спре
Ана Бърнабич

Предприятието в Крагуевац, което произвежда модела Fiat 500L, не работи заради настояванията на работниците да им се увеличат заплатите и да се намали натоварването им.

"Всички загубиха много - работниците загубиха надниците си за всички тези дни, Fiat загуби производство, а Сърбия губи ежедневно част от своя брутен продукт и от износа си", заяви Бърнабич пред агенция Tanjug. Премиерът добави, че ще е трудно в бъдеще да се привличат инвеститори, щом няма гаранции, че работниците ще уважат предварителните договорки между работодатели и синдикати.

Според Бърнабич стачката в Крагуевац е в нарушение тъкмо на такъв предварителен договор със синдикатите.

Сръбският премиер настоя стачката във Fiat да спре

Заводът, в който някога се сглобяваше Zastava, днес е 67% собственост на Fiat-Chrysler чрез италианското дружество на алианса. Той дава около 3% от Брутния вътрешен продукт на Сърбия и 8% от експорта. През миналата година обаче производството намаля с около 15% до общо 84 000 автомобила. Заради това управата на завода прибегна до значителни съкращения - доброволни и принудителни, и намали работните смени от три на две.
 

Тагове: fiat fiat 500l zastava
0 от 500
  • #3
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В Румъния вземат по 800Е, и също стакчуваха .Трябваше инвестицията да е 50/50, Фиат инвестира много повече, като плати дела на Сръбската Гат ***.Който не е шофирал през Сърбия, няма как да знае истината.
  • #2
    19 rate up comment 0 rate down comment
    Achtung ( преди 6 години )
    В момента основната им заплата е 38 000 динара, което по обменния глокс е около 620 лева, а исканията им са за заплата от 50 000 динара, което е около 810 лева. Разбира се имат и други искания, като компенсиране на смените които не могат да използват градски транспорт и тн
  • #1
    27 rate up comment 0 rate down comment
    до автора на статият ( преди 6 години )
    Щеше да бъде интересно да упоменете какви заплати получават в момента сръбските работници и за какво увеличение се борят. Все пак това е основната тема на статията.