IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сръбският премиер настоя стачката във Fiat да спре

Блокираният завод в Крагуевац дава 3% от БВП на страната и 8% от износа й

Сръбският премиер настоя стачката във Fiat да спре

Новият сръбски премиер Ана Бърнабич настойчиво призова работниците в местния завод на Fiat да прекратят продължаващата вече близо три седмици стачка.

Сръбският премиер настоя стачката във Fiat да спре
Ана Бърнабич

Предприятието в Крагуевац, което произвежда модела Fiat 500L, не работи заради настояванията на работниците да им се увеличат заплатите и да се намали натоварването им.

"Всички загубиха много - работниците загубиха надниците си за всички тези дни, Fiat загуби производство, а Сърбия губи ежедневно част от своя брутен продукт и от износа си", заяви Бърнабич пред агенция Tanjug. Премиерът добави, че ще е трудно в бъдеще да се привличат инвеститори, щом няма гаранции, че работниците ще уважат предварителните договорки между работодатели и синдикати.

Според Бърнабич стачката в Крагуевац е в нарушение тъкмо на такъв предварителен договор със синдикатите.

Сръбският премиер настоя стачката във Fiat да спре

Заводът, в който някога се сглобяваше Zastava, днес е 67% собственост на Fiat-Chrysler чрез италианското дружество на алианса. Той дава около 3% от Брутния вътрешен продукт на Сърбия и 8% от експорта. През миналата година обаче производството намаля с около 15% до общо 84 000 автомобила. Заради това управата на завода прибегна до значителни съкращения - доброволни и принудителни, и намали работните смени от три на две.
 

Тагове: fiat fiat 500l zastava
0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Колата е с прекрасна видимост. Това не е една голяма колона, а две съвсем тесни и стъкло между тях. Освен това е оригинална и красива, но всеки си има вкус. Въпросът е, че и Фиат предпочетоха Сърбия пред България, изводите са ясни.
  • #12
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Жоро ( преди 6 години )
    Тоя *** ще да е фиат мултипла на своето време! Но си има конглокенция - минито и то е много "красиво"! Като шофьор се чудя какъв е обзора при завиване наляво през тази много широка колонка и виждат ли се пешеходците без да си кривиш врата!
  • #11
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Ххх ( преди 6 години )
    Значи Сърбите , които са Руска марионетка и мразят американците.. получават завод от крайслер... ....а ние, които ще плащаме за да не строим с Руски реактор и изгубихме пари от южния пАток да угодим на янките ..... .....получаваме...чушки ....Бойче?
  • #10
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Като искате икономика и производство на автомобили да бяхте гласували за някого друг, не за Лявата и Дясната ръце на мафията... щото и двете крадат и слагат в един и същи джоб. И на децата им стана ясно,че инвеститорите УМИШЛЕНО се гонят и от дясната пожарникарска и от лявата столетна ръка. Те нямат изгода да няма роми, престъпност ,че и да не сме най бедните на балканите...избирайте по малкото зло още 100 години
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хак да им е на ФЯТ.... да бяха инвестирали в България, тук сме със сомалийски заплати но никой няма да гъкне... даже по стар БГ обичай ше работят 5-6 месеца без пукнат лев преди да се обадят.
  • #8
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Станишев? Евреин , комунистически аристократ, руски агент и хомосексуалист
  • #7
    2 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тая обратната по-добре да се скрие някъде, че направо нямам думи за нея. А и сърбите да си избират такова евро либерално *** е направо немислимо. Мисле, че са по-добре от нас, но с този избор ми паднаха тотално в очите. Нашите може да са всякакви *** но поне 0братни не сме имали.
  • #6
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Да идват у нас да инвестират и да произвеждат. Може и заплати да не дават и пак няма да стачкуват. Истината е у нас да се инвестира и произвежда.Те 0pKите бият, пребиват, убиват, изнасилват, грабят и няма кой да излезе и да им се противопостави за безчинствата, а какво остава за едни заплати. Идвай народе и прави производство на наша територия. Бачкаме без пари!!!
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Achtung ( преди 6 години )
    Те като стачкуват не произвеждат нищо, там е проблема :)
  • #4
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Представям си с какво качество са тези ФИАТ-и, след като се произвеждат от стачкуващи сърби...