IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новото Audi A8 дебютира с куп лазери и иновативни технологии

Лимузината от Инголщат успява да е едновременно консервативна и футуристична

Новото Audi A8 дебютира с куп лазери и иновативни технологии

Audi представи новата генерация на своята лимузина A8. Трябва да признаем, че автомобилът не изглежда много по-различно от преди, но въпреки това документите показват, че е наедрял на размери, получил е много нови технологии и се предлага в 12 екстериорни цвята, като три от тях са изцяло нови. Консервативен подход, който за някои може да се стори скучен, но повечето от истинските фенове на компанията най-вероятно биха одобрили.

Новото Audi A8 дебютира с куп лазери и иновативни технологии

Разбира се, всичко това не означава, че автомобилът не е изпълнен с футуристични елементи. Най-голямата разлика във външността е новата монолитна решетка, акцентирана с няколко козметични промени по осветителните тела отпред и отзад. Освен това, предните HD Matrix LED фарове са получили нови лазерни дълги светлини. От компанията уточняват, че новите светлинни снопове са с двойно по-голям обсег от предишните дълги светлини, което се усеща най-много при скорости над 70 км/ч, когато системата се активира.

Новото Audi A8 дебютира с куп лазери и иновативни технологии

Интериорът също се придържа към футуристичната линия. Там, новият флагман на Audi впечатлява с нов виртуален кокпит с дигитално табло, което изобразява ключови показатели на автомобила в Full HD резолюция от 1920 х 720 пиксела. От друга страна, мултимедийната система разчита на 10.5-инчов дисплей, който се слива с централната конзола.

Новото Audi A8 дебютира с куп лазери и иновативни технологии

Една от най-големите разлики спрямо сегашната A8-ца e забележителната липса на бутони и превключватели в интериора. Това се дължи на новия Multi Media Interface на Audi, който разчита предимно на сензорни дисплеи и гласови команди, за да осигурява достъп до различни функции на електронната система на колата. Така или иначе, по-консервативните клиенти ще могат да извършват базови операции чрез бутоните на волана. Шофьорите ще знаят, че командите им са приети/изпълнени коректно от системата чрез звукова или тактилна обратна връзка.

А командите са много. От Audi казват, че новото A8 има 41 различни системи за асистенция на водача, докато мултимедийната система може да бъде конфигурирана с 6 различни шофьорски профила и повече от 400 различни функции. Те включват интелигентна навигационна система с адаптивна функция, настройки на опционалния head-up дисплей, възможност за безжична връзка на всякакви външни устройства, конфигурирана на радарите, камерите и датчиците, настройка на аудио системата, която може да бъде поръчана с триизмерна технология, която за пръв път ще се предлага както за предната, така и за задната част на купето, както и много други.

Новото Audi A8 дебютира с куп лазери и иновативни технологии

Оборудването на дългата база A8 L включва релаксиращи задни кресла, които се наклоняват силно, за да увеличат комфорта на седящия при дълги пътувания. Същите имат функции за охлаждане, отопление и масаж, както и степенка с вградена масажна функция за ходилата.

Сред системите не бива да изпускаме и дълго обсъждания автопилот. Audi е първият производител, който използва лазерен скенер заедно с радар и други сензори, за да се ориентира в пространството. Като такъв, германският концерн твърди, че силно автоматизираната му система ще позволи на шофьорите да пуснат волана напълно, когато се движат в зони със слаб трафик на магистрала. Стига скоростта да не надхвърля 60 км/ч, новият Audi A8 може да се управлява и сам.

Новото Audi A8 дебютира с куп лазери и иновативни технологии

По време на паркиране, автономната система може да маневрира и паркира колата сама в гараж или паркомьсто, без шофьорът дори да е зад волана. Системата може да бъде активирана чрез смартфон и наблюдавана от шофьора в реално време от разстояние.

Големи новини има и по отношение на механиката на колата, тъй като всяко ново Audi A8 ще бъде хибрид. Автомобилът излиза на пазара с два турбо V6 двигателя – 3.0-литров TFSI с 340 к.с. и 3.0-литров TDI с 286 к.с. Всеки един от тях ще работи в кооперация с деликатна хибридна система, която ще позволява на лимузината да се движи до 40 секунди с изключен двигател с вътрешно горене при скорости от 55 до 160 км/ч. От Audi уточняват, че в близко бъдеще моделът ще се предлага и с 4.0-литров бензинови и дизелови V8 двигатели, както и W12 мотор. Очаква се появата и на e-tron plug-in hybrid, който ще може да се зарежда директно от контакта.

Новото Audi A8 дебютира с куп лазери и иновативни технологии

Независимо от конкретната задвижваща система, новото Audi A8 има задвижване на четирите колела и чисто нова 8-степенна tiptronic автоматична скоростна кутия. 

Снимки: Audi

Тагове: audi a8
0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Бай Оня ( преди 6 години )
    Сега видях рекламния слоган. Forget the car! AUDI is more!!!!
  • #6
    16 rate up comment 5 rate down comment
    A8 Fan ( преди 6 години )
    Старата решетка и фарове ми харесвха повече, но и така не е зле. Стоповете ми харесва как са съединени като на майбах. Но са изтънени и приличат на 7ма серия на бмв. Старите бяха по-големи; по-обемни. Много по-красиво стоеше. Особено преди фейслифта. Най-накрая сложиха 10" екран. Всички от десетилетия имат 8" екрани, само ауди от 2010 са със 7", а до 09та 6.5"Голям минус е премахнатата врътка за MMI. Тоя тъчскрийн в колите никога не ми е допадал. Като цяло бих предпочел S class или 7 series.
  • #5
    13 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    А за завиването първо го тествай и после кментирай ***
  • #4
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кой седан е по красив
  • #3
    17 rate up comment 11 rate down comment
    GP ( преди 6 години )
    Все така невзраче, независимо с кой конглокент ще го сравниш визуално... ПРосто Ауди не могат да правят красиви седани. Комбита и купета да, но това просто няма линията на БНННВе или Мерц. Пък и решетката е като от Анимацията "Колите"
  • #2
    20 rate up comment 23 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Наистина е уникат!Никой до сега не е успял да направи двойно WC с лазери, светлинки и други шукарии.Като оставим на страна коледните елхи в които са царе двойните т0алетни, научиха ли ги тези к0чини да завиват?Май още не са!Двигател пред преден мост може да го измисли само напит, дебел и умствено ограничен вурст. Всичката им ВАГенска работа е такава.Пълни нещстници.
  • #1
    14 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    unikat ds ***