IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Аеродинамика на хот-хеч и лукс като S-класа: този автобус ще ви скрие шапката

При създаването на машината на Setra са използвани технологии от спортни коли

Аеродинамика на хот-хеч и лукс като S-класа: този автобус ще ви скрие шапката

Марката Setra, принадлежаща на концерна Daimler, представи нов двуетажен автобус S 531 DT. Една от главните особености на машината е подобрената аеродинамика – коефициентът на челно съпротивление е едва 0.35. С такъв показател може да се похвали хот-хечът Ford Focus RS.

Daimler направи автобус с аеродинамика на хот-хеч и лукс на S-Class

От Setra съобщават, че за постигането на подобен резутат са използвани специални елементи в предната и задната части на автбуса. Това са, например, стъклата и задните стойки със специална форма. Системата на чистачките на предното стъкло е взаимствана от съзтезателни автомобили, а като цяло подобрената аеродинамика позволява намаляване на разхода на гориво с 10% в сравнение с предшественика на модела – S 431 DT.

Двуетажният автобус е дълъг 14 метра, като побира 83 пътници. Обемът на багажника е 8,4 кубически метра. В климатика на превозното средство се използва същата система за ароматизация на въздуха, с каквато разполага и Mercedes-Benz S-Class. Тя може да се активира при включен двигател и затворени врати, като разполага с 6 различни аромата.

Машината е оборудвана с богат комплекс системи за безопасност и асистенти на водача. Setra S 531 DT е първият автобус в света с технология Active Brake Assist 4, която разпознава пешеходците. Тя не само предупреждава шофьора за опасност, но и започва автоматично екстренно спиране при нужда.

Технологията може да различава обекти на пътя на дистанция до 240 метра. Пешеходците се разпознават на до 80 метра, моторите, велосипедите и скутерите – до 160 метра. Има и система за следене на мъртвите зони.

Двуетажнит модел се задвижва от 12,8-литров дизелов двигател с 6 цилиндъра, развиваш мощност от 510 к.с. Максималният въртящ момент от 2500 Нм е достъпен при 1100 об/мин. Резервоарът побира 540 литра гориво, а срещу доплащане се предлага допълнителен резервоар със 170 или 240 литра.

Снимки: Daimler

Тагове: setra s 531 dt
0 от 500