IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да пестим пари по време на пътуване

Грижата за гумите води до по-малък разход на гориво

Как да пестим пари по време на пътуване

Използването на автомобил за придвижване замърсява околната среда, но човечеството вече е станало силно зависимо от конвенционалните превозни средства. Все пак ние, шофьорите, можем да намалим вредното влияние на автомобила си върху околната среда с няколко прости начина. А освен да направим добро за природата, можем и да спестим някой лев.

Как да пестим пари по време на пътуване

Добре поддържаните гуми от клас А спестяват пари и подобряват безопасността, категорични се от компанията Nokian Tyres, откъдето дават и няколко съвета за по-евтнино и съответно по-екологично чисто пътуване. Експертите от производителя на гуми са категорични, че именно продуктите от тази категория  имат най-ниско ниво на съпротивление и съответно изискват най-малко енергия за движението си, от което пък идва и по-малкия разход на гориво.

„Съпротивлението при търкаляне зависи от моментното сцепление на гумата с повърхността. Гумите с ниско ниво на съпротивление с пътната настилка спестяват енергия и гориво и по този начин щадят природата. По-ниското ниво на съпротивление може да намали консумацията на гориво с до 20 процента,“ обясняват от компанията.

Как да пестим пари по време на пътуване

Икономията на гориво е означена върху етикета на гумата и варира от А за най-високоефективните гуми по отношение на горивната ефективност до G, което съответства на гуми с високо ниво на съпротивление. Етикетите на гумите са от важно значение и те трябва да бъдат гледани преди покупка, тъй като разликите при съпротивлението на гумите с пътя могат да бъдат съществени. Разлика от 40 процента средно отговаря на разлика от 5-6 процента при консумацията на гориво. Например летни гуми клас А спестяват около 0,6 литра на 100 км при средна цена на бензин и дизел в България около 2 лв, това прави икономия на 240 литра и 480 лв при пробег от 40 000 км.

След като веднъж сложите високоефективни гуми трябва и да ги поддържате в оптимална кондиция. Например - като редувате гумите върху предния и задния мост при смяна, осигурявате равномерно износване на грайфера и удължавате живота на целия комплект. Освен това, правилното налягане в гумите намалява вредните емисии. Затова то трябва да бъде проверявано редовно - поне веднъж на 3 седмици и задължително преди потегляне на път.

Как да пестим пари по време на пътуване

Много потребители забелязват, че щадящите околната среда гуми често пъти са по-скъпи, но скоро след закупуването им те се изплащат под формата на спестено гориво. Премиум производителите инвестират в екологични суровини и оптимизират производствения процес, за да направят възможно най-екологичен продукт. Освен в спестяването на гориво, голяма част от новите технологии имат за цел да намалят замърсяването от гумите по време на техния цялостен жизнен цикъл.

Снимки: Niokian Tyres
 

0 от 500