IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes научи S-Class сама да излиза от завода (ВИДЕО)

В Зинделфинген стартира производството на обновения седан

Mercedes научи S-Class сама да излиза от завода (ВИДЕО)

Обновеният Mercedes-Benz S-Class сам ще може да напуска завода, след като бъде напълно сглобен. Това става ясно от видео, публикувано от компанията и посветено на старта на производството на най-новата версия на лимузината.

Mercedes научи S-Class сама да излиза от завода (ВИДЕО)

На записа се вижда, че седанът напълно самостоятелно маневрира, ускорява и спира, като преодолява всички препятствия по пътя си. От компанията-производител твърдят, че автомобилът е изминал сам около 1,5 км – от зоната за финалното оглеждане на току-що произведени коли до товарната площадка извън самото предприятие в Зинделфинген.

Mercedes научи S-Class сама да излиза от завода (ВИДЕО)

През цялото време в седана се е намирал един от членове на Управителния съвет на Mercedes-Benz – Маркус Шафер. Той обаче седи на мястото на пътника до шофьора и само се вози, без да влияе по никакъв начин на управлението.


От компанията не разкриват подробности за системата за автономно придвижване, с която е оборудван моделът. Обновената S-Class дебютира през април 2017 г., като получи козметични промени във външния вид, както и автопилот за движение по шосе и система за автоматично придвижване. Освен това беше модернизирана и гамата двигатели за модела.

Снимка и видео: Mercedes-Benz
 

 

Тагове: mercedes-benz s-class
0 от 500
  • #11
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Jdm, Сажем е френска, Телефункен отдавна са китайци, Блаупункт е дъщерна на Бош, АЕГ е собственост на Електролукс...
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    а тоя явно не иска да се абонира за сервиза и решава проблема кардиналноOwner of a Mercedes-Benz S63 AMG smashes his car,: http://youtu.be/Z_7seqs8US8
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    това за автономното ходенето до сервиза ще е като опция
  • #8
    3 rate up comment 4 rate down comment
    JDM+Mercedes ( преди 6 години )
    Вие май за Сименс, Сагем, Бош, АЕГ, Блаупункт, Магнат и Телефункен не сте чували, а ? Смартфони ?! Тук говорим за автомобили. Колко други държави могат да се похвалят с толкова марки за техника ? САЩ, Япония, Южна Корея кой друг ? Мислете малко преди да говорите.
  • #7
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Край ( преди 6 години )
    Сега да я научат и сама да си ходи в сервиза.
  • #6
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Сименс преди време прекрати производството на телефони защото не искаха да се занимават с играчки и оставиха това на жълтите.Не можели германците да произведат смартфон-***...
  • #5
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Що бре? Колко смартфона има произведени в Япония. Ааа, забравих те вече не правят телефони. Нито чипове...
  • #4
    8 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Доколкото знам, за тези глезотии, отговаря един чип и софтуер, продадени от NVidia на мерцедес. Добре, че има компютърни корпорации. Иначе с какво ще се фукат тия немски "автомобилни компании".Та те в германия един смартфон не могат да произведат.
  • #3
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Идеята е чудесна! Само да бяха я реализирали, вместо да правят някакво фалшиво клипче с някакви стърчащи камери от покрива.Шофиране по предварително указан маршрут - та това го има работещо експериментално в някои градове вече! За клиенти!
  • #2
    23 rate up comment 11 rate down comment
    thebrainless ( преди 6 години )
    В момента много собственици са се видяли в чудо с S класа, за малки проблеми, колата отбива в страни и спира, като те принуждава да викнеш камион за сервиз. Все по-безпомощни и зависими от технологиите, абонати на сервизите и най-вече консуматори. Това е истината.