IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да се справим с жегите в автомобила?

Препоръките са на германските експерти от ADAC

Как да се справим с жегите в автомобила?

Летните жеги настъпват неумолимо и от това страдат не само хората, но и техните автомобили. Експертите от германския автомобилен клуб ADAC проведоха експеримент, чиято цел бе да се изясни какво се случва в салона на колата, след като тя престои 90 минути на слънце.

Как да се справим с жегите в автомобила?

За да бъде напълно реален експериментът, три еднакви машини бяха оставени на открито, след като тевпературата на сянка достигна +28 °С. След това експертите започнаха да измерват нарастването на температурата в салона на главата на човека (виж диаграмата). Най-високата крива показва градусите при затворени прозорци, средната – при един отворен проpорец, а долната – при отворени с 5 см прозорци. Синята графика показва температурата вътре в купето.

Как да се справим с жегите в автомобила?

Така се получава, че при затворен салон след 90 минути на слънце градусите в колата са вече 60. При един отворен прозорец се достигат 53 градуса, а при два – 47, което за възрастен човек не е смъртоносно, но е много опасно. А за хора със заболявания може да бъде и фатално.

Затова и специалистите от ADAC за пореден път напомнят – никога не оставяйте дете или домашен любимец в затворен автомобил. Стремете се за пътувате по-малко в жегите, доказано е, че в такива условия водачът има затруднения с управлението, уморява се по-бързо и губи концентрация. Експертите дават и съвети, с които да облекчите своето състояние в жегата и да не позволявате на организма ви да прегрее.

1.    Избягвайте пътуванията около обем. По-продължителните преходи с автомобил трябва да се извършват рано сутрин или късно вечер.

2.     Преди тръгване оставете прозорците и вратите на автомобила отворени за няколко минути, за да може събраният вътре топъл въздух да излезе.

3.    Климатикът не бива да се пуска на максимална мощност, а въздушния поток трябва да бъде насочен към стъклото, а не към гърдите на шофьора или пътника до него.

4.    Температурата в салона трябва да бъде межзу 22 и 25 °С.

5.    За по-бързо охлаждане на автомобила, климатикът трябва да бъде оставен няколко минути в режим рециркулация на въздуха.

6.    В жегите възрастен човек трябва да пие около 3 литра вода (течности) на ден.


Как да се справим с жегите в автомобила?

7.    При пътуване избирайте свободни и леки дрехи от естествени материали.

8.    Ако седалките са кожени, трябва да се отчита фактът, че те силно се нагряват, затова не обличайте къси панталони (поли)

9.    Същото се отнася и за кожения волан, защо няма да можете да го хванете, когато той се нагрее твърде силно.


Доказано е, че способността на човек да издържа на жега, зависи най-вече от влажността. При сух въздух изпаряването става доста бързо и човек може да понесе жеги до 65,5 °С в течение на няколко часа. Ако влажността е 100%, то вътрешната тепмература на тялото започва да се повишава след достигане на 34,4 °С на обкръжаващата го среда.

Проведени изследвания показвата, че човек може да издържи около час при +71 градуса, 49 минути при +82 оC, 33 минути при +93 оC и 26 минути при +104 °C. Счита се, че най-високата температура, при която човек все още може да диша, е +116 °C.

Снимки: ADAC, carcanyon.com
 

Тагове: adac
0 от 500
  • #2
    16 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    АДАК след манупулираните тестове продължава да прави реклама на селската фирма и да им пльосва б0клучавата продукция за щяло и нещяло в смешните си статии, които нищо не казват общо взето."Статията" не дава отговор на заглавието. В жегите отворете всички врати и багажника за няколко мин. после затворете няколко пъти рязко една от вратите за да изкарате горещия въздух, карайте 5 мин. на отворени прозорци и чак тогава пуснете климатика на най-ниска температура за няколко мин.и после на нормална.
  • #1
    16 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    На първата снимка поне автомобил да бяхте сложили, а не това подобие!