IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да се справим с жегите в автомобила?

Препоръките са на германските експерти от ADAC

Как да се справим с жегите в автомобила?

Летните жеги настъпват неумолимо и от това страдат не само хората, но и техните автомобили. Експертите от германския автомобилен клуб ADAC проведоха експеримент, чиято цел бе да се изясни какво се случва в салона на колата, след като тя престои 90 минути на слънце.

Как да се справим с жегите в автомобила?

За да бъде напълно реален експериментът, три еднакви машини бяха оставени на открито, след като тевпературата на сянка достигна +28 °С. След това експертите започнаха да измерват нарастването на температурата в салона на главата на човека (виж диаграмата). Най-високата крива показва градусите при затворени прозорци, средната – при един отворен проpорец, а долната – при отворени с 5 см прозорци. Синята графика показва температурата вътре в купето.

Как да се справим с жегите в автомобила?

Така се получава, че при затворен салон след 90 минути на слънце градусите в колата са вече 60. При един отворен прозорец се достигат 53 градуса, а при два – 47, което за възрастен човек не е смъртоносно, но е много опасно. А за хора със заболявания може да бъде и фатално.

Затова и специалистите от ADAC за пореден път напомнят – никога не оставяйте дете или домашен любимец в затворен автомобил. Стремете се за пътувате по-малко в жегите, доказано е, че в такива условия водачът има затруднения с управлението, уморява се по-бързо и губи концентрация. Експертите дават и съвети, с които да облекчите своето състояние в жегата и да не позволявате на организма ви да прегрее.

1.    Избягвайте пътуванията около обем. По-продължителните преходи с автомобил трябва да се извършват рано сутрин или късно вечер.

2.     Преди тръгване оставете прозорците и вратите на автомобила отворени за няколко минути, за да може събраният вътре топъл въздух да излезе.

3.    Климатикът не бива да се пуска на максимална мощност, а въздушния поток трябва да бъде насочен към стъклото, а не към гърдите на шофьора или пътника до него.

4.    Температурата в салона трябва да бъде межзу 22 и 25 °С.

5.    За по-бързо охлаждане на автомобила, климатикът трябва да бъде оставен няколко минути в режим рециркулация на въздуха.

6.    В жегите възрастен човек трябва да пие около 3 литра вода (течности) на ден.


Как да се справим с жегите в автомобила?

7.    При пътуване избирайте свободни и леки дрехи от естествени материали.

8.    Ако седалките са кожени, трябва да се отчита фактът, че те силно се нагряват, затова не обличайте къси панталони (поли)

9.    Същото се отнася и за кожения волан, защо няма да можете да го хванете, когато той се нагрее твърде силно.


Доказано е, че способността на човек да издържа на жега, зависи най-вече от влажността. При сух въздух изпаряването става доста бързо и човек може да понесе жеги до 65,5 °С в течение на няколко часа. Ако влажността е 100%, то вътрешната тепмература на тялото започва да се повишава след достигане на 34,4 °С на обкръжаващата го среда.

Проведени изследвания показвата, че човек може да издържи около час при +71 градуса, 49 минути при +82 оC, 33 минути при +93 оC и 26 минути при +104 °C. Счита се, че най-високата температура, при която човек все още може да диша, е +116 °C.

Снимки: ADAC, carcanyon.com
 

Тагове: adac
0 от 500
  • #12
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Я кажи къф е тоя хубав климатик, който охлажда купето за няколко минути, че нещо не мога да се сетя."Нарича се климатроник! За 2-3 мин прави вътре нормална температура. Никакво отваряне на прозорците, палиш и излизаш. След 2 мин си готов. На климатика му трябват 2-3 мин, само за да тръгне. Нещата описани в тази статия са за климатик. Горе долу са верни нещата. Само това с пускането да духa на предния прозорец го забравете, ако не искате да си пръснете прозореца!В пъти по добре е на краката
  • #11
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    а дошо се пече в жегите и мрази всичко и всички !
  • #10
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Я кажи къф е тоя хубав климатик, който охлажда купето за няколко минути, че нещо не мога да се сетя.Само ще ти кажа, че няма такъв, ако колата ти е стояла на слънце и се е напекла доволно в лятната жега. Просто всичко напечено в купето излъчва топрина и за няколко мин. няма как да охладиш всичко това. Поради тази причина се отварят стъклата за няколко мин. да се обдуха купето и после се продължава с климатика. И продават специални покривала с фолио за прозорци за лятото.
  • #9
    8 rate up comment 1 rate down comment
    :) ( преди 6 години )
    Kaто за начало не си купувайте черен автомобил, светлите цветове се загряват значително по-бавно.Ако таблото/волата са черни, макар и грозно покривалата за предно стъкло, когато се паркира на слънце помагат много, отделно защитават пластмасите по таблото - така хем не участват в загряването в купето, хем забавяме стареенето им и забавяме досадното скърцане.И един хубав климатик за няколко минути преди влизане при затворен цикъл охлажда въздуха доста бързо
  • #8
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Руменчо.. ( преди 6 години )
    След като ти сам не си стигнал до извода какво да си купиш,предполагам че възможноститте ти не са безгранични,какво очакваш,някой да ти каже какво да караш?Всичко почти е ширпотреба,трабва да се живее и с недостатъците на марките.Ако съвсем нямаш фаворит,гледаш си в джоба,затваряш очи и това е .Има голяма доза късмет.Ако е любов от 1 поглед..никакви проблеми няма да те разочароват.Да те успокоим,свети граал няма.Всичк ое с проблеми.Измислени или не,има ги.
  • #7
    15 rate up comment 2 rate down comment
    ( преди 6 години )
  • #6
    10 rate up comment 7 rate down comment
    до Анонимен ( преди 6 години )
    Дошка, никой не мечтае за стар Сивик с двигател на още по-стара Астра!Колкото до Голф, ето малък списък с наградите, които е печелил:2015 North American Car of the Year2015 Motor Trend Car of the Year2013 European Car of the Year2013 World Car of the Year2013 Car of the Year Japan201314 Japan's Import Car of the Year2014 What Car? Best Estate Car (Great Britain)2013 Wheels Car of the Year (Australia)2013 Cars Guide Car of the Year (Australia)
  • #5
    7 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Наистина Гоуф е друга бира!Той е топла бира и може да се каже, че си е чиста ypина!!!до: до АнонименТакъв за какъвто не можеш и да мечтаеш, момченце...Първо обаче изкарай книжка и тогава мечтай!
  • #4
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Написаното не важи за Голф. Той е друга бира.
  • #3
    18 rate up comment 5 rate down comment
    до Анонимен ( преди 6 години )
    Интересно ми е ти какъв автомобил караш, момченце...