IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новото Audi A8 получава революционно окачване (ВИДЕО)

Лимузината ще се повдига в случай на опасност от удар

Новото Audi A8 получава революционно окачване (ВИДЕО)

Компанията Audi разпространи нова технически информация за следващото поколение на флагмана си A8. Моделът ще получи специална система на окачването, при която каросерията ще се повдига на една страна с около 80 мм при опасност от челен удар.

Новото Audi A8 получава революционно окачване (ВИДЕО)

Седанът ще бъде оборудван с пневматично окачване със закрепени напречно титаниеви елементи и четири електромотора (по един на всяко колело), които предават общия въртящ момент до 1100 Нм и се захранват от 48-волтова система.



Окачването на A8 ще се настройва предварително спрямо условията на пътя, като това ще става с помощта на камера, която ще сканира пространството пред автомобила 18 пъти в секунда. Данните ще се предават на блока за управление, като в съответствие с тях за секунди ще се променя твърдостта на окачването на всяко отделно колело.



Освен това, ако скоростта на автомобила е над 25 км/ч и електрониката с помощта на системата за кръгов обзор забележи опасност от челен сблъсък, каросерията от съответната страна ще се повдига нагоре. Така ударът ще бъде поет от по-здравите елементи на конструкцията. Според представител на компанията, в подобен случай натоварването върху пътниците в автомобила ще е с 50% по-малко в сравнение с нормалното състояние на каросерията.



Новото поколение на лимузината ще получи и завиващи задни колела, благодарение на което радиусът на завой при автомобила ще бъде по-малък от този на Audi A4. Окачването на A8 ще премахва и накланянето в завоите.

Снимки и видео: Audi

Тагове: audi a8
0 от 500
  • #13
    5 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Маздата по всички параметри бие аудито. Може би, единствено в аудито е по тихо. Защо купуват аудита?Гледам ценови листи, гледам разходи, гледам статистики за надеждност. Приел съм, че хората са глупави. Нз, иначе.....
  • #12
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Щирлиц ( преди 6 години )
    Хубави коментари,все от специалисти изказани...Да го покараме,пък тогава да си кажем мнението,а?
  • #11
    14 rate up comment 13 rate down comment
    ха-ха-ха ( преди 6 години )
    до можещия да пишеСитроен преди 50-тина години въведоха пневматичното окачване а в модела си ХМ от 1989 г въвеждат и АКТИВНО окачване. Ако не знаеш какво представлява - прочети и не дрънкай глупости. Когато Ситроен са имали активно окачване, германските каруци са били още на пружини а някои и на ресьори бе ***.
  • #10
    3 rate up comment 15 rate down comment
    Мишо ( преди 6 години )
    Това ако е нова идея ще ме спукате от смях.BMW отдавна предлага xDrive с пренос на въртящ момент в осите.Камерите не са иновация, активно адаптиращия амортисьор отдавна го има.
  • #9
    6 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Нали вече има такова Рено Клио. От Ауди нямат да спрат да крадат технологии от Големите!
  • #8
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Кудошу ( преди 6 години )
    Айде мерудията пак да си каже, теб какво ти дреме какво ще троши..нали не ги караш и ги мразиш..хахха Ми като си ула.ф няма да забележиш неравностите по пътя..а и ясно е написано че системата е точно за такива индивиди дето не гледат,да гледа тя..ех диагнозооо
  • #7
    9 rate up comment 13 rate down comment
    ттт ( преди 6 години )
    Още преди 20 години плюс минус японците разработиха активно окачване което следи пътя с камери и лазери.Компютър казва на всяко колело в каква да е позиция спрямо шасито.Кръстиха го "Гепард".Не влезна в производство заради цената , след това Ауди и Мерцедес с променлив успех частично го внедриха като направиха магнитни амортесьори и т.н.
  • #6
    11 rate up comment 22 rate down comment
    Дошо ( преди 6 години )
    И нали е алуди - може да се очаква рязко снижаване при наличие на "легнал полицай" с цел разбиване на кратера и сменяването му като консуматив за съответните бол пари.
  • #5
    27 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тоя последния е разбрал доста от статията...пневматично окачване му се върти из главата...пак добре че може да пише
  • #4
    14 rate up comment 24 rate down comment
    ха-ха-ха ( преди 6 години )
    Пневматичното окачване Ситроен го внедриха в своите коли още преди 50 години, пък тия от Ауди сигурно сега си мислят че са откривателите на топлата вода