IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Домът на BMW ще забранява дизела

Мюнхен ще последва примера на Щутгарт, откъдето са Mercedes и Porsche

Домът на BMW ще забранява дизела

Родният град на BMW – Мюнхен, ще забрани използването на автомобили с дизелови двигатели. Това съобщи в интервю за вестник Süddeutsche Zeitung кметът Дитер Райтер.

Домът на BMW ще забранява дизела

Според градоначалника, до това решение властите са стигнали заради резултатите от измерваните на нивана на азотен диоксид в атмосферета. Те бяха определени от Райтер като „неочаквани” и „шокиращи”.

Кметът не посочи конкретни цифри. Фактите обаче сочат, че през последните месеци продажбите на дизелови автомобили в Германия спадат и вече стигнаха до 40%. За сравнение, през 2012 г. техният дял е бил близо 60%. Скандалът с манипулираните мотори на Volkswagen, както и антидизеловите настроения в Европа явно оказват сериозно влияние върху продажбите на превозни средства с такива мотори.

Кога точно ще влезе забраната, все още не е ясно. Тя няма да засегне автомобилите, чиито двигатели отговарят на стандарта Евро-6, но се очаква от нея да пострадат собствениците на около 170 000 по-стари дизелови коли. Те ще бъдат принудени да се разделят с машините си.

Подобна забрана се готвят да въведат и властите в Щутгарт, където са разположени щаб-квартиритите на Daimler и Porsche. От началото на 2018 г. в града ще бъде забранено движението на дизелови автомобили, произведени преди 2015 г.

Снимка: BMW

0 от 500
  • #8
    10 rate up comment 1 rate down comment
    дон Шопеску ( преди 6 години )
    Един добър начин да пласират малко нова продукция....
  • #7
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    21-ви век в Европа премахват дизелите, а в БГ през 22 век. Това е положението. Мила родна картинка. Докато има питеци, като форумния ВАГ-инал у нас ще се карат дизели и немски брички.
  • #6
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Подкрепа ( преди 6 години )
    Твърдо подкрепям!Дизела няма място в 21-ви век.За жалост в БГ това може да се случи... а *** друг път.
  • #5
    25 rate up comment 3 rate down comment
    Край ( преди 6 години )
    У БГ че черпиме. давайте ги тука - нов внос. евро минус 6 даже го вземаме и си го караме. Държим си го пред блока у градинката, че на площадката вече нема место.
  • #4
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    При бензиновите не е чак такъв проблема, при тях азотните емисии са нищожни, а и адаптирането към работа на газ, който е в най-чистото гориво, е в пъти по-лесно, за разлика от нафтата където е почти невъзможно. Беше ясно, че балона който надуваха Франция и Германия ще се спука, но даже се учудвам колко издържа.
  • #3
    25 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Иначе подкрепям напълно. За БГ минимума трябва да е Евро 4 ... "Напълно подкрепям, но да важи и за бензиновите
  • #2
    32 rate up comment 1 rate down comment
    x ( преди 6 години )
    В България ако го направят 2/3 от автомобилите се спират от движение.
  • #1
    33 rate up comment 3 rate down comment
    none ( преди 6 години )
    Ако правителството на РБ не направи нещо по въпроса, всичките ще дойдат нов внос в БГ. Иначе подкрепям напълно. За БГ минимума трябва да е Евро 4 ...