IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Домът на BMW ще забранява дизела

Мюнхен ще последва примера на Щутгарт, откъдето са Mercedes и Porsche

Домът на BMW ще забранява дизела

Родният град на BMW – Мюнхен, ще забрани използването на автомобили с дизелови двигатели. Това съобщи в интервю за вестник Süddeutsche Zeitung кметът Дитер Райтер.

Домът на BMW ще забранява дизела

Според градоначалника, до това решение властите са стигнали заради резултатите от измерваните на нивана на азотен диоксид в атмосферета. Те бяха определени от Райтер като „неочаквани” и „шокиращи”.

Кметът не посочи конкретни цифри. Фактите обаче сочат, че през последните месеци продажбите на дизелови автомобили в Германия спадат и вече стигнаха до 40%. За сравнение, през 2012 г. техният дял е бил близо 60%. Скандалът с манипулираните мотори на Volkswagen, както и антидизеловите настроения в Европа явно оказват сериозно влияние върху продажбите на превозни средства с такива мотори.

Кога точно ще влезе забраната, все още не е ясно. Тя няма да засегне автомобилите, чиито двигатели отговарят на стандарта Евро-6, но се очаква от нея да пострадат собствениците на около 170 000 по-стари дизелови коли. Те ще бъдат принудени да се разделят с машините си.

Подобна забрана се готвят да въведат и властите в Щутгарт, където са разположени щаб-квартиритите на Daimler и Porsche. От началото на 2018 г. в града ще бъде забранено движението на дизелови автомобили, произведени преди 2015 г.

Снимка: BMW

0 от 500
  • #18
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Дизеларката ( преди 6 години )
    Нафтаджиите са ти виновни сигурно и че половин България се топли на дърва и въглища. А може би и като хвърлят пясък цяла зима, а после чакат вятъра да го отвее, пак са виновни нафтаджиите. Сигурно и горските пожари те ги правят, а? Господин баровец дето не си брои стотинките, а сигурно и кола няма.
  • #17
    8 rate up comment 9 rate down comment
    аз ( преди 6 години )
    а кога ще забранят бмв-тата дето ги карат само комплексарчета и селяндурчета на газ с 2 кинта у джоба
  • #16
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кво викаш:"Та наистина се чудя какво още спира германците да направят лукс+хибрид+4х4?"Не е нужно да мислиш много, за да се сетиш. има-няма 20години изоставане ги спира.И повече може даса дори.Когато другите произвеждаха хибриди те доказваха, че от нафтовите печки са най-доброто. Резултатите ги знаем...
  • #15
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Triforce ( преди 6 години )
    Понеже прочетох интересно мнение за 200 км/ч по магистралата - моята кола на 2500 оборота е на 200 км/ч. Кутията е с 8 скорости. Наистина гори малко, а пък и е 4х4. Реално не бих отказал същият мотор на бензин + хибридно задвижване, понеже в града ще намали разхода и може би ще падне под този на дизела, а в същото време извън града ще си давам газ като пич. Не че карам бързо, то по тези пътища как да караш...Та наистина се чудя какво още спира германците да направят лукс+хибрид+4х4?
  • #14
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Дизеларчо, немците ако искат и с 300 да карат на магистрала ми е все тая. Нафтаджиите се барате голяма работа и се правите на много богати, а си броите стотинките/центовете за гориво. Карайте си нафтовите печки по магистралите, но стойте само там и не влизайте в градовете! Никой не е длъжен да ви диша саждите и да ви слуша тракането на тракалниците. И аз нямам нищо против дизелите, но тяхното място е извън градовете. Дървените немски кратуни и те най-после с голямо закъснение го разбраха.
  • #13
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Дизеларката ( преди 6 години )
    И триста минуса да пишете, все тая. Хибридът е икономичен само на градско, а немците като карат с двеста по магистралата най-малко гори дизела. Това е. Нямам против да се махат дизелите, но да е постепенно. Към момента всички алтернативи все още се развиват и не са готови за масова продажба. Така че като си викал преди 20 год. "Само дизел", както беше в Германия, ако го забраниш изведнъж си прецакваш собствените граждани. Иначе аз мога да си купя и 3.5 литра бензин, поне засега.
  • #12
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    БМВ са най-умни от германските автомобилопроизводители,които технологично са едно 20-30 години след японските, и се съюзиха с учителя в модерните автомобилни технологии , и най-знаещите как се произвеждат хибриди Тойота.След като Тойота Супра ще бъде хибрид,БМВ отново ще спечели хибридни технологии за своето спортно купе М серията.
  • #11
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Малей,хибридите дрънчали на кухо, май главата ти дрънчи на кухо, и това се забелязва в този форум от години. А дизела не само дрънчи,трака и вибрира,ами и Фолксваген се отрекоха от него. БМВ също не искат да правят М версиите дизели, и не могат ,защото дизел не става за спортна кола, той е тежка и старомодна,допотопна технология.Затова Тойота не влагат повече пари в тази технология,която вече и в Европа не се харесва. БМВ решиха,че следващата им най-спортна кола ще е хибрид!
  • #10
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ехеее е как тъй ве? Не може да бъде. Тойота пак е години пред останалите. Почна да взема дизели от другите и в същото време развива технологиите на бъдещето. Ниско интелигентните германци с лоени топки в главите се присмиваха, а в един момент пак с огромно закъснение започват да следват и копират японците. Баварците тъкмо взеха да слагат по няколко турбота и накрая кво стана пак Тойота ще им дава технологии.Само, че вецче ще си плащат,защото дизела си отива за радост на здравомислещите.
  • #9
    3 rate up comment 18 rate down comment
    Дизеларката ( преди 6 години )
    На баба ти Меркел глупостта явно е заразна и избива във всички посоки. Каква алтернатива има дизела при автомобил 200-300 коня, който се кара с 200 км/ч по магистралата? Хибридите дрънчат на кухо, а на Тесла-та ще и свършат батериите за нула време. Иначе като изригне вулкана Ейяфятлайокутъл в Исландия дано да опазят въздуха и околната среда.