IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bosch отива на съд и заради дизелите на Fiat-Chrysler

Германската фирма е направила и техния лъжещ софтуер

Bosch отива на съд и заради дизелите на Fiat-Chrysler

Избухналият преди близо 2 години скандал с манипулираните дизелови двигатели на концерна Volkswagen бе последван от други подобни случаи. Един от последните е с моторите на концерна Fiat-Chrysler Automobiles (FCA), които също са били оборудвани със софтуер, който да лъже по време на проверките за вредни емисии.

Bosch отива на съд и заради дизелите на Fiat-Chrysler

Оказва се, че създател на програмата е една и също компания - Robert Bosch Gmbh, като тя също ще бъде подведена под съдебна отговорност. Според агенция Bloomberg, проучване на два университета – в Калифорния (САЩ) и в Бохум (Германия), е доказало категорично участието на Bosch в разработката на софтуера.

Изследването носи името „Как го правят: анализ на устройствата за подтискане на вредните емисии в съвременните автомобили”. Неговите автори са открили категорични доказателства, че благодарение на него се активира „консервативна” програма на тестове. Тя работи, когато автомобилът е поставен на стенд и съответно неговите вредни емисии са в нормите. При излизането на пътя двигателят започва да отделя в пъти по-високи вредни вещества.

Съобщава се още, че информацията е била придобита след анализ на техническата документация, която е била публикувана на сайта на Volkswagen в раздела за техническо обслужване на автомобилите. Използвани са и сведения от проверките на колите на Volkswagen  и FCA от независими организации.

От централата на Robert Bosch Gmbh категорично отхвърлят обвинения, като ги определиха като „неоснователни”

Снимка: Bosch

Тагове: bosch fiat-chrysler
0 от 500
  • #13
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    От кога ви разправям, че всичкото немски компании са навързани, като свински черва. Всичките са един дол дренки и измамите са им приоритет. Кажете ми голяма неса компания без да са ги изловили за някаква далавера. Няма.
  • #12
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    аз пък снимам яко с приложението #гражданитеи пускам към кат - глобяват ги и нещата си идват на място :)
  • #11
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Triforce ( преди 6 години )
    Да, явно в белите страни е така!А тук някой прави измама и го отнася - друг! Даже в много случаи никой не го отнася!!!Нямам предвид автомобилите, нали ме разбрахте?И още 1 причина да сме жалка нация е, че тук всеки много пише, пък на пътя не желае да ти направи даже забележка, ако сгрешиш.
  • #10
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    хаха - когато ваг правят измама го отнася ваг. когато бош правят измама го отнася бош. колкото и да се правите на Лили Иванова фактите са си факти!
  • #9
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хаха значи когато Боша е у ВАГ го отнася ВАГ, а когато Боша е у Фиат-Крайслер го отнася Боша.
  • #8
    4 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    накрая ще останат да произвеждат автомобили само тесла и VW !!
  • #7
    9 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Надали са го пробутвали без знанието на ФИАТ. Тая история яко намирисва и като нищо може да се окажат засегнати още компании.
  • #6
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ами защото ако са го предлагали, като "Стандартен" с техните системи, то те са много по-големи виновници от ВАГ, защото са вкарали в заблуждение и останалите си клиенти.Не може да предупреждаваш компанията поръчител, че е незаконно, а ти да го прилагаш тихо мълком пак незаконно към другите си клиенти.
  • #5
    13 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 6 години )
    Ами практични хора - така и така вече са разработили софтуера защо да не го предложат и на други компании. Да видим кой още ще изгърми ;-)
  • #4
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Незнам дали сте наясно, но коман рейл патента е купен от Бош и огромния процент на всички системи от този тип ги правят те - включително и софтуера. Кой какво е поръчвал УМИШЛЕНО, е друг въпрос, но е нормално Бош да са много замесени, като почти единствен производител на този тип системи.Нали бяха изкарали доказателства, че VAG са поръчали изрично на БОШ такъв софт, като БОШ ги били предупредили, че е незаконен?Ако бош са си позволили да слагат такъв софт и в други коли вече е брутално нагло!