IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Край на фиктивните цени при покупката на кола

НАП започна да проследява автомобилните обяви, за да предотврати измамите

Край на фиктивните цени при покупката на кола

Националната агенция по приходите се е захванала старателно да проверява вносителите и търговците на употребявани автомобили в България, научи Automedia.bg.

Данъчните инспектори изпращат до сайтове и издания с автомобилни обяви официални писма, с които изискват проследяване на цялата история на отделни търговци - публикувани обяви, обявени цени и така нататък.

Край на фиктивните цени при покупката на кола
Подобни искания за проследяване на стари автообяви се изпращат все по-често напоследък

Целта е да се открият както възможни укривания на доходи от страна на търговците, така и да се прекрати обявяването на фиктивни цени при изповядването на сделките, коментират запознати. От години е масова практика продавач и купувач да декларират значително по-ниска цена от реалната, за да спестят от дължимия местен данък. В България той се начислява като процент от цената или от застрахователната стойност - което от двете е по-високо. Всяка община сама определя процента.

От НАП засега няма коментар по темата. Агенцията обяви само, че започва проверки на автомобили, които се карат в България с чуждестранна регистрация. Мярката е насочена най-вече към луксозни модели с германска регистрация, които официално се водят отдадени под наем. Публична тайна е, че схемата се използва от българи, за да не плащат данъци върху по правило мощните и скъпи машини.

Край на фиктивните цени при покупката на кола
Жителите на Швебиш Хал едва ли подозират, че повечето луксозни автомобили в България са регистрирани в тяхното китно градче

Най-популярната подобна схема използва номера, започващи с SHA. Те са от Швебиш Хал - град и едноименна област в южната германска провинция Баден-Вюртемберг. Живописното средновековно градче има 38 000 жители, които едва ли подозират, че почти всеки Mercedes G-клас с потъмнени стъкла в България всъщност е регистриран при тях.

 

0 от 500
  • #4
    35 rate up comment 9 rate down comment
    Айдее... ( преди 6 години )
    Прошляците от групата 200лв/кв.м. в Лозенец пак се развихри ...))))))))))
  • #3
    88 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    в нормалните държави за да притежаваш определено имущество - било то движимо или не движимо - трябва да докажеш доход !тука масово баровците са безработни или техните майки и бащи -пенсионери са собственици - трябва да се сложи край на това и то веднага !
  • #2
    81 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ахаа кайени и туарези , които се регистрират като баничарки ?
  • #1
    97 rate up comment 4 rate down comment
    Спешен ( преди 6 години )
    На мен ми е по-интересно, кога ще започне НАП да проверява всичките долнопробни безработни с S-класи, Поршета и т.н. ? От къде кинтички, какви далаверки им излизат, да излезне някоя и на нас. Не че нещо .. ама е смешно полицията какви св.и.рки им върти на тия "безработни", а иначе като спре нормален човек и са големи тарикати, и са много силни, а пред онея са на колене, и лапат на дълбоко.