IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Спорове отлагат сделката за Opel

Профсъюзите в Германия са против очакваните съкращения на работниците

Спорове отлагат сделката за Opel

Обявената още през март процедура по продажба на Opel от американския концерн General Motors на френския алианс PSA среща трудности и ще бъде отложена за неопределен период. Това съобщава изданието GM Iside News.

Спорове отлагат сделката за Opel

Причината е съдбата на центъра за разработки на германския производител (ITEZ) в Рюселхайм. В Opel искат да съхранят предприятието, но новият френски собственик не вижда смисъл в това, тъй като разполага с аналогичен център, в който работят повече от 13 000 души.

В PSA предвиждат по-гоямата част от служителите в Рюселхайм да бъдат съкратени, като преговорите за това трябваше да стартират през тази седмица. Профсъюзите на работниците в Opel в Германия обаче са категорично против. Техният лидер Волфганг Шефер-Крюг настоява 7700 места да бъдат запазени поне до пълното финализиране на сделката.

Другото изискване на организацията е предприятието в Рюселхайм да продължи да изпълнява инженерни и изследователски проекти за General Motors. В момента те заемат около 30% от дейносттта на ITEZ. Французите обаче не са съгласни на подобно нещо.

Конфликтът започна още през май миналата година, когато бе обявено, че новият Opel Corsa ще бъде изграден на платформа на концерна PSA вместо на шаси на GM, както бе планирано първоначално. В Opel настояват също така освен по бъдещата Corsa да продължат да работят и за създаването на голям кросоувър, който да използва платформата на новата Insignia.

На свой ред в GM се надяваха да успеят да предадат новосъздадената структура Opel Automobile GmbH на алианса PSA още през тази седмица. Сега обаче сделката се отлага във времето, като в Opel вярват, че тя ще бъде завършена до края на годинана.

Снимка: Opel

0 от 500
  • #8
    5 rate up comment 8 rate down comment
    до Анонимен ( преди 6 години )
    В България всичко се произвежда и има работа за всички...интересно защо два милиона българи работят в чужбина...Колкото до Русия - не виждам с какво пречи през последните 25 години, както и не виждам с какво сме "цъфнали и вързали" през това време...
  • #7
    5 rate up comment 6 rate down comment
    До незнаещия ... ( преди 6 години )
    патриотар: ами що тогава не беше БГ-супер-фирма в Германия да ги учи кое как се прави, ами нашенския *** работи за 5лв по ноу-хауто на немците?
  • #6
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Френска платформа!? ( преди 6 години )
    Пълен дизастър! Или голяма *итня...
  • #5
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    В България се произвеждат и пирони, и чорапи бе смотан.Ако не знаеш преди окло 3 седмици беше изстрелян български сателит с ракетата на Илон Мъск.Та така от чорапи до сателити се произвеждат в България.Русия не я споменавай, че тя само ни пречи.
  • #4
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Знаещ за швабите ( преди 6 години )
    Работя в немска фирма.По разчети трябваше да сме 50млн евро на печалба до средата на годината.Нещата вървят и вече печалбата е 80 млн евро.Белите господари обаче не искат и да чуят за увеличение на заплатите.В централата в Германия показателите са по-ниски и пращаме служители от тук да учат великите германци !За тях обаче заплати има каквито ние само можем да сънуваме.
  • #3
    14 rate up comment 6 rate down comment
    до Анонимен ( преди 6 години )
    Кое му е двуличното, че не разбрах?Хората си пазят интересите и си защитават работниците!Това, че българите в по-голямата си част са изключително корумпирани, продажни и по-евтини даже от труженичките на Околовръстното, не значи, че германци, англичани, руснаци или американци са ни виновни, че в България не се произвеждат дори пирони и чорапи!
  • #2
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Не искат да се съкращават хората, двуличен е мозъка ти, защото хем го имаш, а те предава постоянно!
  • #1
    16 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Значи други щом купуват са против какво ли не, а когато немците купуват могат всичко да правят.Виждате ли само колко са двулични и нагли тези мошеници!