IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Спорове отлагат сделката за Opel

Профсъюзите в Германия са против очакваните съкращения на работниците

Спорове отлагат сделката за Opel

Обявената още през март процедура по продажба на Opel от американския концерн General Motors на френския алианс PSA среща трудности и ще бъде отложена за неопределен период. Това съобщава изданието GM Iside News.

Спорове отлагат сделката за Opel

Причината е съдбата на центъра за разработки на германския производител (ITEZ) в Рюселхайм. В Opel искат да съхранят предприятието, но новият френски собственик не вижда смисъл в това, тъй като разполага с аналогичен център, в който работят повече от 13 000 души.

В PSA предвиждат по-гоямата част от служителите в Рюселхайм да бъдат съкратени, като преговорите за това трябваше да стартират през тази седмица. Профсъюзите на работниците в Opel в Германия обаче са категорично против. Техният лидер Волфганг Шефер-Крюг настоява 7700 места да бъдат запазени поне до пълното финализиране на сделката.

Другото изискване на организацията е предприятието в Рюселхайм да продължи да изпълнява инженерни и изследователски проекти за General Motors. В момента те заемат около 30% от дейносттта на ITEZ. Французите обаче не са съгласни на подобно нещо.

Конфликтът започна още през май миналата година, когато бе обявено, че новият Opel Corsa ще бъде изграден на платформа на концерна PSA вместо на шаси на GM, както бе планирано първоначално. В Opel настояват също така освен по бъдещата Corsa да продължат да работят и за създаването на голям кросоувър, който да използва платформата на новата Insignia.

На свой ред в GM се надяваха да успеят да предадат новосъздадената структура Opel Automobile GmbH на алианса PSA още през тази седмица. Сега обаче сделката се отлага във времето, като в Opel вярват, че тя ще бъде завършена до края на годинана.

Снимка: Opel

0 от 500
  • #18
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Кауфланд има магазини в 7 държави, но в Белгия и Швейцария няма...
  • #17
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    само дето в сащ няма кауфланд и това изключва въпросната верига.още чакаме НЕзнаещия да каже фирмата в която работи.бас държа че няма да го направи защшто лъже каго висогоалкохолна напитка с 3 букви какъвто най вероятно е.
  • #16
    4 rate up comment 2 rate down comment
    man ( преди 6 години )
    До знаещ за швабите: Има немска фирма с 80 милиона печалба, даже почти 82млн и това е Кауфланд за 2015г.
  • #15
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "Работя в немска фирма.По разчети трябваше да сме 50млн евро на печалба до средата на годината.Нещата вървят и вече печалбата е 80 млн евро."Финансовите й данни да не са качени в нета? И коя е тази фирма, в която работниците знаят финансовата й история, и то в момента?Баси смеха...
  • #14
    4 rate up comment 4 rate down comment
    до знаещ ( преди 6 години )
    Доше,единственият ти досег с някоя немска фирма е вероятно мокрото помещение на някой ресторант! И то на изпитателен срок. И сигурно са те изгонили и сега бълваш змии и гущери по форумите. Колкото до познанията ти за печалбата на немските фирми в Швейцария,Германия и дори България даже е смешно,че може да имаш някакви дани за това.Предполагам,че най-трудният момент в живота ти е всяка сутрин да се будиш до себе си!
  • #13
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Те пък в Германия, Белгия и Швейцария едни рози цъфнали... :-) :-)
  • #12
    4 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 6 години )
    Слез от клона и виж реалността!PS Тази "немска" фирма да не би да произвежда розово масло в "клона" си в Казанлък? ;-)
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Ти ми кажи името на фирмата, в която твърдиш, че работиш...Хайде, нека говорим с факти!Да видим коя е тази фирма, кой е нейния клон в България и защо е толкова успешен...
  • #10
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Знаещ ( преди 6 години )
    Ти ми кажи защо великите германци не могат да достигнат показателите на клона в България, на който печалбата е по-голяма от тази на сбора от клоновете в Германия, Белгия, Швейцария и САЩ, и трябва да пращаме хора от тук да ги учат какво да правят?Имаш ли идея как реагират като стане въпрос за това?Късат се от яд, че сме по-добри!
  • #9
    12 rate up comment 5 rate down comment
    до Знаещ за швабите ( преди 6 години )
    В България няма немска фирма, която да има 80 млн. печалба!За да има такава печалба, имаш ли си на идея за какви производство, търговия или оборот става въпрос?!Колкото до немските работници - те не пушат и не пият кафета през работно време, както и не висят във Фейсбук и не си пишат по чатовете тогава!