IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Замърсяват ли повече електромобилите? (ВИДЕО)

Въглеродни емисии произвеждат както фабриките за батерии, така и електроцентралите

Замърсяват ли повече електромобилите? (ВИДЕО)

Дебатът около това дали електрическите автомобили са толкова по-екологични от стандартните коли с двигател с вътрешно горене, продължава. Факт е, че производството на електрическите коли, особено тези с големи батерии (Tesla), произвежда по-голямо количество вредни емисии от създаването на конвенционален автомобил, но също така е факт, че съществуват и много обратни аргументи.

Замърсяват ли повече електромобилите? (ВИДЕО)

Всъщност, има толкова много променливи, че сравняването на екологичността на електромобилите и тези с двигатели с вътрешно горене, се оказва доста хлъзгаво занимание. Така например, наскоро проведени проучвания сочат, че компактните електромобили и/или традиционните хибриди имат всички основания да бъдат обявени за машините с най-ниски нива на вредни емисии.

Важно е тук да се уточни, че става въпрос за целия живот на автомобила, от производството до неговото рециклиране, а не само за експлоатационния период. Всичко това е доста логично, като вземем предвид, че за направата на малък и икономичен автомобил ще отидат по-малко материали, а хибридите и дори plug-in хибридите използват малки батерии.

Когато става въпрос за производството на електромобили, батерии и колко точно въглеродни емисии изпуска то в атмосферата, Tesla са считани за лидер. Бързи коли - големи батерии.

Каналът Like Tesla в YouTube публикува видео с доста информация по въпроса. Въпреки че каналът се поддържа от собственици и почитатели на автомобилите на Tesla, същите са положили доста усилия, за да проучат темата щателно и да ни информират кое е най-добре и кои на практика са най-екологичните автомобили.

И докато източникът на информацията, както и всички доказателства сочат, че производството на електромобили има потенциала да генерира значително количество въглеродни емисии, трябва да обърнем повече внимание на това колко по-малко въглеродни емисии се изпускат в атмосферата по време само и единствено на жизнения цикъл на колата. Колите с конвенционален двигател генерират въглеродни емисии през ауспуха си през целия си живот, докато електромобилите не го правят. Тя произвеждат повече вредни газове, още когато се произвеждат, но впоследствие спестяват. Тук е от значение и как е произведено електричеството, с което собствениците не електрически коли зареждат техните батерии.

Видеото засяга всички тези теми много задълбочено. На практика то събира на едно място цялата информация, графики, статистика и различни стойности, за да ни даде отговор на изконния въпрос. В клипа дори присъства информация, касаеща полезните изкопаеми, участващи в състава на батериите, както и начините за тяхното рециклиране.
 

Тагове: tesla
0 от 500
  • #6
    22 rate up comment 16 rate down comment
    и така.. ( преди 6 години )
    средната възраст на пишещите тук е 18 години.Модерни,със смарт фончета лакирани нокти и изкривени идей в главите от много Дискавъри.Пича отдолу..седни па сметни какво представлява един панел..и виж дали ще стане работата с няколко панела.Първо подкарай един хладилник и ТВ на слънце и тогава мисли Тслътъ ,а после се замисли как се изкарват от 6 до 12 kw на контакта мощност от панели.Тва слунце за нишо го нямате бе.Къде ги продават, в Практикер ли ..ми да идем да напазарим малко панели там,..
  • #5
    22 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Петролното лоби драпа по всякакъв начин да запази автомобилите с двг и да се спре прогреса в насока хибриди и електромобили. Филмът "Кой уби електрическата кола" е много показателен. С електромобилите много хора могат да станат енергийно независими. Слага на къщата и гаража няколко слънчеви панела и зарежда безплатно. Отива на работа и там евентуално зарежда.Ако има фирма и на сградата може да сложи соларни панели и е готов.На запад много са така.Дори и печелят от излишната енергия.
  • #4
    20 rate up comment 12 rate down comment
    Бензин ( преди 6 години )
    Много голям трън в очите на някои хора е електрическия автомобил.как така няма да продават нафта и бензин? Та от тях се печели най-много!Сега ще изкарат, че електричките са 300 по-вредни щотото иначе те загиват.Само е жалко, че у нас в БГ тези неща ще дойдат след нас, ние няма да ги доживеем... уви.
  • #3
    29 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Примерно фабриката на Приус в Япония е само една и само там се произвежда хибрида на Тойота се захранва 100% от слънчева енергия. Водата, която се ползва за производството минава през пречиствателна станция е толкова чиста, че става за пеине. Има документален филм за тази фабрика. Всичко е зеленина и вътре и отвън. Приус е единственият автомобил, който се рециклира почти на 100%. Така,че нещата, ако са направени както трябва хибридике и елетричките дори и при производството си няма да замърсяват
  • #2
    27 rate up comment 11 rate down comment
    Nev ( преди 6 години )
    Ако не греша, Гигафабриката на Тесла ще се захранва напълно и само от възобновяеми източници на електричество, т.е за производството на батерии ще се произвеждат още по-малко парникови газове, което е още един пирон в ковчега на конвенционалния ДВГ!
  • #1
    33 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Най-важното е че електромобилите и хибридите не замърсяват въздуха там където живеем. По-важно от това няма.Стотици хиляди хора умират на година от заболявания на дихателните пътища причинени главно от дизелите, а не от производството на коли или батерии, което става далеч от населените места и колкото и да е вредно не е по-вредно от това да ти кадят под носа.