IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Япония направиха “алианс на водородните автомобили”

Сред 11-те участника в сдружението са Toyota, Nissan и Honda

В Япония направиха “алианс на водородните автомобили”

Нов алианс, чиито участници ще развиват със съвместни усилия автомобили на водород и нужната за тях инфраструктура, бе създаден в Япония. Споразумението бе подписано от 11 големи компании - Toyota Motor, Nissan Motor, Honda Motor, JXTG Nippon Oil & Energy, Idemitsu Kosan, Iwatani Corporation, Tokyo Gas, Toho Gas, Air Liquide Japan, Toyota Tsusho и Development Bank of Japan.

В Япония направиха “алианс на водородните автомобили”

В перспектива към тези фирми могат да се присъединят и представители на други отрасли. Съгласно подписаната „Стратегическа пътна карта за водород и топливни елементи”, приета от японското правителство през март 2016 г., до края на десетилетието в страната трябва да бъдат изградени 160 станции за зареждане с водород. Те ще се използват от 40 000 автомобила.

Алиансът се надява да приближи „водородно бъдеще”, като участва в развитието на строителството на зарядните станции и в развитието на инфраструктурата. С общи усилия на участниците трябва бъде постигнато намаляване, при това сериозно, на превозните средства на водород. За целта ще бъде създадена нова компания, която ще започне работа до края на годината.

Към момента в Япония се предлагат два серийни модела с водородни клетки – седаните Toyota Mirai и Honda Clarity, но като обем на продажбите те значително отстъпват на електромобилите с акумулатори. Основната причина за ниската популярност на този вид транспорт е именно малкото зарядни станции, както и скъпата поддръжка на самите автомобили.

Снимка: Toyota

Тагове: toyota mirai honda clarity
0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "както и скъпата поддръжка на самите автомобили."Поради тази причина, както и липсата на станции, този тип автомобили са почти обречени"Батериите изискват литий, никел...изобщо метали, които не се срещат на път и под път и за тяхното добиване е необходима отново енергия"С литий е пълно...
  • #1
    12 rate up comment 5 rate down comment
    R ( преди 6 години )
    Горивото - водород на планетата има много, изходящи газове - вода, чиста работа!Електромобилите - нямат емисия, но ползват енергия, която е получена в голям % от изгаряне на въглеводороди. Батериите изискват литий, никел...изобщо метали, които не се срещат на път и под път и за тяхното добиване е необходима отново енергия. а след това и рециклиране....Може би водородните в бъдеще ще имат по-добър шанс. Остава да има евтин начин на добиване на Н2 и повече зарядни станции.