IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

В Япония направиха “алианс на водородните автомобили”

Сред 11-те участника в сдружението са Toyota, Nissan и Honda

В Япония направиха “алианс на водородните автомобили”

Нов алианс, чиито участници ще развиват със съвместни усилия автомобили на водород и нужната за тях инфраструктура, бе създаден в Япония. Споразумението бе подписано от 11 големи компании - Toyota Motor, Nissan Motor, Honda Motor, JXTG Nippon Oil & Energy, Idemitsu Kosan, Iwatani Corporation, Tokyo Gas, Toho Gas, Air Liquide Japan, Toyota Tsusho и Development Bank of Japan.

В Япония направиха “алианс на водородните автомобили”

В перспектива към тези фирми могат да се присъединят и представители на други отрасли. Съгласно подписаната „Стратегическа пътна карта за водород и топливни елементи”, приета от японското правителство през март 2016 г., до края на десетилетието в страната трябва да бъдат изградени 160 станции за зареждане с водород. Те ще се използват от 40 000 автомобила.

Алиансът се надява да приближи „водородно бъдеще”, като участва в развитието на строителството на зарядните станции и в развитието на инфраструктурата. С общи усилия на участниците трябва бъде постигнато намаляване, при това сериозно, на превозните средства на водород. За целта ще бъде създадена нова компания, която ще започне работа до края на годината.

Към момента в Япония се предлагат два серийни модела с водородни клетки – седаните Toyota Mirai и Honda Clarity, но като обем на продажбите те значително отстъпват на електромобилите с акумулатори. Основната причина за ниската популярност на този вид транспорт е именно малкото зарядни станции, както и скъпата поддръжка на самите автомобили.

Снимка: Toyota

Тагове: toyota mirai honda clarity
0 от 500
 • #12
  3 rate up comment 0 rate down comment
  doc ( преди 2 години )
  Японците гледат в бъдещето 30 години напред,а Бай ви Ганя три дни и три нощи!
 • #11
  3 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Много далече от истината си за водорода. Нито едно от твърденията ти не са верни. Всъщност са лъжа.Едва ли ти си по умен от цяла Япония, че те видиш ли колко са тъпи да развиват водородната технология.
 • #10
  2 rate up comment 2 rate down comment
  Enzo ( преди 2 години )
  За 30 секунди пък ще ти свият кабела! Колата няма кой да я вземе, щото няма да е заредена! Капишшшш!
 • #9
  3 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Аз живея на 21 етаж и ще си пущам щепсела до колата вместо да кисна на ел.колонка 30 мин.Капишшшш!?!?
 • #8
  2 rate up comment 4 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Лъжеш! Няма да си купиш ел. кола. Дори и ти не си толкова prost.
 • #7
  4 rate up comment 7 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Водорода е бъдещето само в мечтите на Шел и Лукойл. В момента в който мога да си сменя колата в ел. ще го направя и ще преглътна неудобствата които може да имам в началото но не искам да повече да ходя на бензиностанция.
 • #6
  9 rate up comment 2 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Не помня от кога пиша тук, че със сегашните техноплогии, батериите нямат бъдеще. Имат няколко минуса, но тези минуси са сериозни и непреодолими. Да не говорим, че инфрастриктурата за тях ще бъде кошмарна в големите градове. За момента точно водорода е бъдещето. Освен японците и една корейска фирма има сериен водороден автомобил.
 • #5
  16 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 години )
  Бахуре от къде знаеш от какво го добиват предимно водорода? Как пък си го измисли, че е от природен газ. Специално в Япония го добиват от водорасли и слънчева енергия, т.е. евтино и екологично. Японците ги имат в изобилие тези неща и не случайно заради това натискат толкова яко да станат масови водородните автомобили, което според мен е много правилно. Всяка държава може да стане енергонезависима чрез водородо, защото той може да се добива почти от всичко. Дори и от л@йн@ и какво ли още не.
 • #4
  8 rate up comment 12 rate down comment
  Бахур паша ( преди 2 години )
  Само дето водорода в момента се добива предимно от природен газ. Или тука във форума си мислят, че ръгаш вода в резервоара и бой. Или че с философския камък на хари потъра, цепиш водата без да има нужда от ток?! Естествено, че електричките ще надделеят. Това, че на бай Ганя му е все едно, понеже вече е свикнал да си газифицира 20 годишната *** и да се вози с бомба под г*за е друг въпрос. А и да - сиг тайно се надява да могат колите 3та ръка на 25г да се 'водородизират' и те :D
 • #3
  5 rate up comment 2 rate down comment
  Волвар ( преди 2 години )
  Водород - ток. Дали ще има сблъсък на еколози?