IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

PSA ще произвежда скоростни кутии Aisin

Французите ще купят лиценз от японския производител

PSA ще произвежда скоростни кутии Aisin

Голяма част от моделите на концерна PSA и на компанията Renault доскоро използваха автоматични скоростни кутии от семейството DP0/AL4. Те са съвместна разработка на двата най-големи френски производителя - Peugeot и Renault, и въпреки, че не са особено ефективни, на тях се залагаше заради по-ниската им себестойност.

PSA ще произвежда скоростни кутии Aisin

Напоследък Peugeot и Citroen се отказаха от тези трансмисии и започнаха да залагат на по-съвременните „автомати” на фирмата Aisin, която е част от концерна Toyota. Сега френският концерн купува 6-и и 8-степенни скоростни кутии директно от фабриките на Aisin в Япония и Корея. Според агенция Reuters, в PSA искат да купят лиценза за трансмисиите от японците и да ги произвеждат в завод във Франция.

Преговорите са пред завършване, като от двете компании отказват коментар. Наскоро обаче шефът на PSA Карлос Таварес индиректно е потвърдил очертаващата се сделка, като пред работници в завода за трансмисии в Мец е обявил, че скоро ще започне производството на нови скоростни кутии.

На свой ред изпълнителният диретор на Aisin – Ясумори Ихари, също не отхвъли такава възможност, като заяви: „Нямаме нищо против да работим заедно с компании, които не са част от групата Toyota”.

Източници на Reuters твърдят, че предложението към японците е било направено отдавна, но преговорите са стартирали едва, след като PSA завърши сделката по придобиване на компанията Opel. Така моделите на геманската марка също ще получат автоматични скоростни кутии Aisin. Освен в Метц трансимсиите ще се произвеждат и в завода на PSA във Валансиен, където сега се сглобяват хидромеханичните автомати AL4.

Снимка: Aisin
 

Тагове: psa aisin
0 от 500