IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият автомобил, глобен за превишена скорост

През 1896 този Arnold Benz е хванат да се движи с цели 13 км/ч

Този Arnold Benz, показан на един от последните конкурси за елегантност в Хемптън Корт край Лондон, има много особено място в автомобилната история. Това е първата кола, донесла на собственика си... глоба за превишена скорост.
    
        
Ето го първият автомобил, глобен за превишаване на скоростта
   
    
Това се случва през 1896 г., когато Уолтър Арнолд успява да развие на едно от пътищата в графство Кент цели 8 мили в час (13 км/ч). Така той превишава 4 пъти максимално разрешената скорост от 2 мили. Любопитното е, че Арнолд е „засечен” от полицай, който се мята на велосипеда си, успява да настигне нарушителя и да му напише глоба от 1 шилинг.

По това време Арнолд е първият официален дилър на автомобили Benz във Великобритания. Малко след като е глобен, правилникът е променен и разрешената скорост е вдигната на 14 мили (22 км/ч). Отпада и задължителното до момента правило, според което пред автомобила трябва да се движи човек, който да сигнализира с червен флаг за приближаването на превозното средство.

В чест на влизането на новото правило за скоростта е организирано и състезанието Emancipation Run, което стартира в Лондон и завършва в Брайтън. Самият Арнолд, разбира се, участва в надпреварата, като е сред 17-те от общо 33 участника, стигнали до финала. Там той дори е награден за отлично управление.


Снимка: Motor


0 от 500