IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Следващото поколение батерии трябва да се появи в Европа

Китай държи пазара на литиево-йонните батерии

Следващото поколение батерии трябва да се появи в Европа

Следващото поколение батерии за електромобилите трябва да се роди в Европа, ако компаниите на Стария континент искат да създадат сериозна мрежа от доставчици за бъдещото масово производство на електрически автомобили.

Следващото поколение батерии трябва да се появи в Европа

Това заяви на форума Future of the Car, организиран от The Financial Times, Роберто Вавасори, шеф на организацията на европейските доставчици в автомобилната индустрия (CLEPA).

„Следващото поколение батерии, тези, които ще се появят след литиево-йонните батерии, т.нар сухи батерии, трябва да бъде създадено в Европа – заяви Вавасори. – В момента тази индустрия се развива много бързо, а една китайска компания държи 40% от пазара.”

Вавасори е на мнение, че китайската индустрия е толкова напред в развитието на технологиите за батериите за електромобилите, че европейците на практика нямат шанс да ги догонят. Той обаче обясни, че бързият растеж на пазара на електромобили може да даде шанс на европейските компании.

„Ако продажбите на електромобили се увеличат до 1 процент от всички продажби в света, това ще означава, че ще имаме нужда от още 70 завода като Gigafactory на Tesla – обясни Вавасори. – Но с оглед на аванса, който имат китайците, смятам, че 80% от производството на литиево-йонни батерии ще идва от Китай.”

Тагове: tesla gigafactory
0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Всъщност сега като се зачетох това което написах по-доло това са производителите на батерии в световен мащаб а при батериите на електромобилите и хибридите Китайците имат още много по-малък дял
  • #2
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Статийката ама изобщо не е вярна. Сега аз не знам дали Китайците са най-големия производител на батерии в света, но статията е конкретно за батерии на електромобили а там лидер са японците, Панасоник държи 42% от пазара, друга японска компания Automotive Energy Supply Cotp. държат 10% от пазара а Micubishi/GS Yasa държи още 5%. Или общо японците държат 57% от пазара на батериите за електромобили и хибриди. На 4 китайски компании се падат 24%. LG и Samsung 17% и САЩ 2% това е!
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    и цената ще е ужасяваща - като всичко, което се притежава от монополи !