IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Subaru - рекорд в продажбите, но срив в печалбата

Японците пласираха над две трети от всичките си автомобили в Северна Америка

Subaru - рекорд в продажбите, но срив в печалбата

Японската Subaru Corp отчете 35% спад в печалбата за току-що приключилата фискална година въпреки 11-те на сто ръст в продажбите, съобщава Reuters. Причините за този парадокс са, от една страна, неизгодните валутни курсове, и, от друга, увеличените развойни разходи.

Subaru - рекорд в продажбите, но срив в печалбата

Корпорацията Subaru официално се преименува така преди месец, заменяйки досегашното си име Fuji Heavy Industries. Тя има 282.4 милиарда йени (2.54 милиарда долара) нетна печалба за годината, която в Япония приключва на 31 март. Това е с 35% по-малко от миналогодишния резултат и слага край на трите поредни години на рекордни печалби.

Като се изключат неблагоприятните валутни условия, годината е била добра за Subaru. В нея японците за пръв път надхвърлиха границата от 1 милион продадени автомобила (продавайки 1.1 милиона) и увеличиха оборота си до почти 30 милиарда долара.

Проблемът на корпорацията е прекалената й зависимост от северноамериканския пазар, на който се падат цели 68% от продажбите. Неизгодният курс долар-йена отрязва доста от печалбата. Иначе в САЩ и Канада Subаru отчита 14% ръст в търсенето, докато в Европа то е намаляло с 2.6%. Спад е отчетен също в Япония и Китай.

Subaru - рекорд в продажбите, но срив в печалбата
Японците разчитат с модели като новото XV да съживят малко продажбите си в Европа и да намалят зависимостта си от американския пазар

"Търсенето в САЩ според нас достигна своя пик", коментира главният изпълнителен директор Ясуюки Йошинага, цитиран от Automotive News. "Ще преценим внимателно ситуацията и ще вземем нужните мерки да запазим продажбите си там, включително и чрез търговски отстъпки и бонуси".

 

Тагове: subaru xv
0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Френски ПроКурор ( преди 6 години )
    кокорбашията Гомн - баш везир на "великата" дачия скоро ще ми стане клиент..
  • #5
    8 rate up comment 15 rate down comment
    re ( преди 6 години )
    Да, великата Дачия имат апетит към оризарските производители.
  • #4
    10 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    ВЕЛИКАТА ДАЧИЯ в момента води преговори за купуването на фалиралата фирма фолк с ваген от ваг! няма как да се занимава с още покупки докато не се финализира сделката!!!
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    1 ( преди 6 години )
    Confidence in Motion.
  • #2
    10 rate up comment 27 rate down comment
    re ( преди 6 години )
    Айде и тия ще фалират и Дачия ще ги купи, както направиха с Нисан и Митсубиши.
  • #1
    27 rate up comment 5 rate down comment
    Nev ( преди 6 години )
    Новото XV е доста приличен и фунционален автомобил, със задвижване на всички колела! Не се сещам да има много кнглокенция в този клас, дано да се продава добре. Двигателите са нови, и най-вече интериорът вече е на ниво, и от към материали и от към дизайн, нещо, в което Субару доста изоставаха от конглокенцията до скоро. Интересно ми е в БГ, моделът 2018 каква цена ще има, тъй като местните дилъри имат доста неадекватна ценова политика!